Csendben törtek a csúcsra a japán papírok

super mario karakter 30
TO GO WITH STORY Japan-Lifestyle-entertainment-game-company-Nintendo-GameBoy by Miwa SUZUKI This picture taken on April 17, 2014 shows customers check used videogame consoles and softwares at a videogame shop in Tokyo, while a large figure of Nintendo's character Super Mario stands. Nintendo's trailblazing Game Boy marks its 25th anniversary Monday with the portable device's legacy living on in cutting-edge smartphone games and among legions of nostalgic fans. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO
Vágólapra másolva!
Miközben a befektetők jelentős része elájult a legnagyobb amerikai technológiai vállalatok részvényeinek tavalyi teljesítményeitől, a japán élcsapat minden különösebb felhajtás nélkül simán lenyomta az USA sztárjait.
Vágólapra másolva!

Bár az elmúlt időszakban mindenki az amerikai FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google) részvényekre figyelt, Japánban egy hasonló élcsapat sokkal szebben teljesített. Az úgynevezett Napkelte papírok között olyan vállalatok vannak, mint a SoftBank, a Nintendo, a Recruit Holdings, valamint a Sony (így jön ki az SNRS, vagyis a Sunrise, azaz Napkelte rövidítés)-

Kitartó lendület

A csoport átlagosan 65 százalékot izmosodott péntekig az elmúlt 12 hónapban. Ezzel szemben az amerikai FANG csupán 44 százalékos emelkedést produkált, míg a japán Topix részvényindex csupán 19 százalékot erősödött a vizsgált időszakban – írja a Bloomberg.

Hosszú hónapok óta tart a japán sztárok menetelése Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Noha hétfőn a japán sztárok papírjait is elérte a pénteken indult gyengülés a szektorban, egyes befektetők úgy vélik,

nem kell aggódni egy jelentősebb eladási hullám miatt.

Egy tokiói alapmenedzser, Naoki Kanemoto például úgy nyilatkozott, a FANG papírok pénteki esése csak időszakos korrekció a túlzott vásárlások után. Meglátása szerint ugyanis vissza fog térni a felfelé ható trend.

Részvények az egekben

Noha a japán cégek kisebb hírverést kaptak az amerikai társaiknál, a részvénypiaci teljesítmények mellett az sem elhanyagolható tényező, hogy

ezek a társaságok mind igen lendületesen terjeszkednek külföldön, beleértve az Egyesült Államokat is.

Ráadásul a vállalatokban rejlő nemzetközi lehetőségeket a befektetők eddig nem becsülték meg eléggé, jóllehet úgy tűnik, jelenleg már folyik az átértékelés – mondta Richard Kaye, a Nippon Comgest portfólió menedzsere.

Az egyes papírokat vizsgálva az látszik, hogy

a Ninento részvényárfolyama több mint a duplájára nőtt a vizsgált 12 hónapban,

ezzel pedig a csoport legjobban teljesítője lett, köszönhetően az erős eladási számoknak. Ezzel párhuzamosan a Recruit 59, a SoftBank 55, míg a Sony 34 százalékot izmosodott. Mindezek alapján az sem meglepő, hogy a Napkelte papírok nagy segítséget nyújtottak a Topix indexnek abban, hogy ebben a hónapban, 2015 óta először meghaladja az 1600 pontos tartományt.