Súlyos veszély fenyegeti a globális növekedést

felhő veszély hangulat ború armaggedon kilátás
Vágólapra másolva!
Sötét felhők gyülekeznek a jelenleg kiegyensúlyozottnak tűnő globális gazdasági növekedés fölött – mondja egy alapmenedzser. Ebből a felhőből pedig egyszer még jelentős volatilitás zúdulhat a világpiacokra.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb problémát az új menedékeszközök hiánya jelenti, ahogy a globális növekedés egyre fokozódik – idézi a Bloomberg Stephen Jen alapmenedzser szavait. Kína és más fejlődő gazdaságok ugyanis egyre nagyobb vagyonokat termelnek, mindazonáltal nem tudnak létrehozni olyan kifinomult helyi piacokat, melyek elegendő biztonságos eszközzel tudnák ellátni a befektetőket.

Ez túlzottan nagy súlyt helyezhet az amerikai állampapírokra, aminek következtében veszélyes kötvénybuborék alakulhat ki. A folyamat pedig egyre inkább a kockázatos befektetések felé terelné a piaci szereplőket – mondja Jen.

Vagyonok menedék nélkül

A gond tehát az, hogy a feltörekvő piacok

eddig még nem tudtak olyan eszközöket létrehozni, melyek lehetővé tennék az értékőrző menekülést a befektetőknek a nehéz időszakokban.

Ehhez egyébként az elemzés szerint igen fontos a jogállami stabilitásba vetett erős bizalom, a megfelelő szabályozói környezet, illetve általánosságban az a hit, hogy a befektető bármikor hozzáfér majd a pénzéhez, ha szüksége van rá.

Kevés biztonságos eszköz segíti a befektetőket Forrás: Imaginechina/Chen kang - Imaginechina/Chen Kang

Az ilyen eszközállomány hiányából pedig az következik, hogy miközben a feltörekvő országok gazdaságai egyre lendületesebben bővülnek,

a kifinomult piaci környezet lemarad.

Következésképpen növekvő nyomás alá kerülnek olyan biztonságos eszközök, mint az amerikai, a német vagy a brit állampapírok, melyek egy idő után kínálati nehézségekkel nézhetnek majd szembe. Ezt a folyamatot erősíti, hogy a jegybankok maguk is vásárolják az állampapírokat – teszi hozzá Jen és kollégája, Nicolo Bandera.

Kínai lehetőségek

Kínának van egyébként a legnagyobb esélye arra, hogy létrehozzon egy alternatívát az amerikai állampapírpiaccal szemben. A világ második legnagyobb gazdaságában azonban a tőkekorlátozások miatt a külföldi befektetők nem élvezhetik a kötvénypiac minden előnyét. Nem véletlen, hogy számos elemző úgy véli, Kínának kétségkívül ki kellene alakítania egy sokkal nagyobb likviditással és nyitottsággal bíró államkötvénypiacot.

Alicia Garcia Herrero, a Natix közgazdásza, például úgy látja, Kína még mindig túl nagy erővel fejleszti a vállalati kötvénypiacát, miközben az állampapírpiaca lemarad.

– mondta.

Jóllehet azzal, hogy a kínai piacok egyre inkább integrálódnak a nemzetközi indexekbe, fokozatosan javul majd az eszközök globális elfogadottsága. Ehhez viszont évekre van szükség. Addig azonban Jen és Bandera szerint a jegybanki politikák által szokatlan pályája állított árfolyamok még komolyabb sokkokat is okozhatnak, ha a jövőben negatívan reagálnak egyes fejleményekre.