Lecsaphatnak az aranyra a befektetők

arany gold
TO GO WITH AFP STORY BY PHILIPPE ALFROY A gold worker holds a 1 KG gold bullion at Istanbul Gold Refinery (IGR) on January 13, 2015 in Istanbul. Since 2007, Turkish banks have opened gold accounts in their branches to collect gold bullions, coins, jewels as well as scrap gold that Turkish people are keeping "under the pillow" and to reintroduce it in the financial system so it can benefit the whole economy. It is estimated that Turkish households have accumulated at least 3,500 tons of gold "under the pillow".AFP PHOTO/OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Ahogy az arany árfolyama nemrég háromhetes mélypontra süllyedt, egy befektető szerint eljött az idő, hogy a kereskedők beszálljanak. A jövő ugyanis sokkal szebben csilloghat a nemesfém számára.
Vágólapra másolva!

Noha a június eddig igen volatilis volt az arany piacán, Jim Iuorio, a TJM Institutional Sercvices igazgatója szerint a hosszú távú kilátások kedvezőek. A nemesfém a napokban a háromhetes mélypontnak számító, unciánkénti 1257 dolláros szint alá ment. Péntek délben az arany minimális emelkedést mutatott.

Ha valaki megnézi a hosszú távú grafikont, az látszik, hogy

az arany árfolyama még mindig felfelé tartó trendet követ

– mondta a CNBC-nek Iuorio. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed legfrissebb döntéséről a szakértő úgy vélte, nyugtalanító hatást gyakorolt a piacokra, ezért tudott ralizni a dollár is.

Dollár és arany

A Federal Reserve a válság utáni negyedik alkalommal emelt kamatot a héten, megfelelve ezzel a piaci várakozásoknak. Mindazonáltal a jegybank elnöke, Janet Yellen a vártnál szigorúbb hangot ütött meg, noha az amerikai infláció elmaradt a várakozástól.

Az arany árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Iuorio úgy számol, hogy

a gyenge adatok hamarosan lenyomják majd a dollár erejét,

és amennyiben az arany ára az 1235-ös szint fölött marad, úgy a hosszabb távú trend végül pozitív lesz a fém árfolyamában. A történelmi tapasztalatok szerint a dollár és az arany mozgása általában ellentétes irányú. Ha ugyanis a dollár esik, az általában megnöveli a nyersanyagok – így az arany – vonzerejét, mivel a befektetők igyekeznek alternatívákat keresni.

Kockázatos szigor

Maga a szakértő is beismeri azonban, hogy a Fed hangvétele keresztülhúzhatja a számításait.

Abban az esetben, ha a jegybank továbbra is igen szigorú hangot üt meg, az arany ára akár az 1230 dolláros szint alá is lemehet,

ami már Iuorio hozzáállását is megváltoztatná a fémmel kapcsolatban. Mindez azt jelenti, hogy az elemző úgy számol, a Fed nem fogja tartani a szigorú retorikáját.

Az Egyesült Államok monetáris politikája mellett azonban egy másik tényező is hatást gyakorolhat az arany árfolyamára.

Indiában ugyanis a hónap végén üt majd be a nemesfémre kivetett adó hatása

– mondta Bob Iaccino, a Path Trading Partners elemzője. Következésképpen a helyi vállalatok és magánszemélyek megrohamozhatják az aranypiacot, amely vásárlások szintén feltolhatják a fém árfolyamát.,