Ötvenéves lett a legfiatalabb Kossuth-díjas rockzenész

Lovasi András
Budapest, 2016. december 6. Lovasi András Kossuth-díjas zenész a Fishing on Orfű fesztivál sajtótájékoztatóján a fővárosi Premier Kultcaféban 2016. december 6-án. Jövő júniusban tizedik születésnapját ünnepli a Fishing on Orfű fesztivál, amelynek egyik alapítója, Lovasi András a rendezvényen lesz 50 éves és különleges koncertet ad. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Ma ünnepli 50. születésnapját Lovasi András Kossuth-díjas rockzenész, énekes, szövegíró, a Kispál és a Borz és a Kiscsillag együttes frontembere. Lovasi két szülinapi koncertet is ad, az elsőt ma, a 10 éves Fishing on Orfűn kezdőnapján.
Vágólapra másolva!

Lovasi András 1967. június 20-án született, Pécsen. A Pécsi Tudományegyetem földrajz szakára járt, de sorozatos hiányzásai miatt eltanácsolták. Harminc éve, tehát

húszéves korában alapította meg Bräutigam Gábor dobossal, Kispál András gitárossal és a néhány év múlva kiszálló Ózdi Rezső basszusgitárossal a Kispál és a Borz zenekart.

A Pécshez erősen kötődő zenekar első koncertjét az egyetemi Szenes Klubban adta, első lemezük 1991-ben Naphoz Holddal címmel jelent meg.

Lovasi András a Fishing on Orfű és a Lovasi 50 sajtótájékoztatóján 2016. december 6-án Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Kispál és a Borzzal összesen tíz stúdióalbumuk jelent meg, több ezer koncertet adtak, 2010-ben viszont befejezte pályafutását a zenekar.

Az év augusztusában a Sziget Fesztiválon 45 ezer rajongónak adtak búcsúkoncertet, amelyről Napozz Holddal címmel koncertfilm is készült.

Utána viszont még évekig járhatott Kispál-koncertekre a közönség, például a Fishing on Orfűn, amelynek Lovasi András az alapítója. A fesztiválon ugyanis három, tematikus visszatérő koncertet adtak, amelyek a zenekar különböző korszakaira koncentráltak. A 30. évfordulóra viszont nem készültek visszatéréssel, és Lovasi tavaly az Origónak úgy fogalmazott, hogy a Kispál és a Borz zenekar többet nem lesz.

Lovasinak a Kispál és a Borz mellett voltak és vannak más projektjei is: 2001-ben szólólemezt jelentetett meg Bandi a hegyről címmel. Négy évvel később Ózdi, Bräutigam és Leskovics „Lecsó” Gábor gitáros társaságában

hobbizenekarként létrehozta a Kiscsillagot, amelyben az ének mellett gitározik is

(Ózdi és Bräutigam helyén ma már mások játszanak). A Kiscsillag eddig öt lemezt jelentetett meg.

A Kiscsillag koncertjei mellett Lovasi rendszeresen színpadra áll vendégként a Csík Zenekarral, az idén tízéves Budapest Bárnak pedig állandó énekese. Újabb szólólemezt nem adott ki, de 2007-ben a Hangzó Helikon sorozatban Lackfi János megzenésített dalait énekelte.

Lovasi András a Csinibaba című filmben. Idézze fel a most 50 éves zenész karrierjét további képeken, kattintásra fotógaléria nyílik. Forrás: Budapest Film

Karrierjében a filmek is fontosak:

szerepelt a Csinibaba, az Anyád, a szúnyogok, a Kelj fel, komám, ne aludjál, a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, A mohácsi vész, a Sztornó és a Lámpagyújtogatók című filmekben. Zenészként, zeneszerzőként a Kispál és a Borzzal a Csinibabá-ban, illetve a Magyar szépség és az Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél című filmekben működött közre.

A Kiscsillag zenekarral pedig színházi projektbe fogott: Semmi konferencia címmel készítettek koncertszínházi darabot, amelynek zenei anyaga Kiscsillag-lemezként is megjelent.

Lovasi 2009-ben az európai parlamenti választáson a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt listáján a 16. helyen szerepelt, de azt mondta, csak gesztusként, meg sem fordult a fejében, hogy politikai pályára lépjen. Mint mondta, szövegeiben sem politizál, bár közéleti-közérzeti dalokat ír.

Tavaly jelent meg a Lovasi - Idáig tudom a történetet című életrajzi könyv, amelyről a szerző, Lévai Balázs így fogalmazott: „A történet Lovasi, a mondat én vagyok.”

Lovasi András akusztikus koncerttel akart ünnepelni Fotó: Szabó Gábor - Origo

2000-ben Huszka Jenő-díjat, 2001-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetését vehette át (a Kispál és a Borz akkori tagjaival közösen), 2002-ben Arany Zsiráf-díjat, 2005-ben Budapestért-díjat kapott. 2010-ben „nagy népszerűségnek örvendő zeneszerzői és előadóművészi tevékenysége elismeréseként” -

a magyar könnyűzene legfiatalabbjaként - Kossuth-díjjal tüntették ki.

Idén egyébként még egy kerek évfordulót ünnepel Lovasi András, ugyanis 2007-ben hozta létre a Fishing on Orfű fesztivált, amelyet azóta is folyamatosan teltházzal rendeznek meg. A 10. Fishing stílszerűen Lovasi 50. születésnapján kezdődik, ünnepi koncerttel, amely a tervek szerint csöndes-ülős hangulatú lesz.

Lovasi ezt még tavaly azzal magyarázta, hogy rájött, hogy

nincs kedve két és fél órán át erősítőszélben állni a születésnapján,

és mivel az akusztikus koncertek már a Kispál és a Borz életében is fontosak voltak, így kézenfekvő volt ez a forma, amely átível előadói pályafutásán.

De lesz egy hosszabb és látványosabb Lovasi 50 is, méghozzá novemberben, a Papp László Budapest Sportarénában. Az ünnepelt azt ígérte, hogy a koncerteken az első 50 év legjobb dalait játssza el vendégekkel együtt. Hozzátette, hogy

a saját maga által legjobbnak tartott dalokat,

tehát nem slágerparádéra kell számítani.