Ázsia lehet az évszázad gazdasági ura

Autumn skyline of skyscrapers attract tourists in Shanghai China Chinese Shanghai skylines skyscrapers high-rise buildings the Bund Pudong SQUARE FORMAT Kína
Tourists look at the Lujiazui Financial District in Pudong with the Oriental Pearl TV Tower, tallest, Shanghai Tower, second tallest, the Shanghai World Financial Center, third tallest, and other skyscrapers and high-rise buildings at the promenade on the Bund along the Huangpu River on a clear day in Shanghai, China, 15 October 2015.
Vágólapra másolva!
Az olyan szuperhatalmak felemelkedésével, mint Indonézia, India vagy Kína, a jelenlegi Ázsia évszázada lehet. Ez a folyamat jelentős gazdasági változásokat is hoz magával, miközben már a befektetők is készülnek az átalakulásra.
Vágólapra másolva!

Ázsia évszázada lehet a 21., miután a 19. századot Nagy-Britannia, a 20. századot pedig az Egyesült Államok ereje és hatalma uralta. Mivel számos piaci elemző és befektető készül az ázsiai szuperhatalmak felemelkedésére, nagy kérdés, a befektetők hogyan tudnak profitálni a folyamatból.

Drámai változások

Világosan látszik, hogy Kína és India már most is lenyűgöző számokkal rendelkezik – írja Frank Holmes, a U.S. Global Investors elemzője. Ez a két ország adja ugyanis a Föld teljes lakosságának majdnem 40 százalékát. Eközben pedig mindkét feltörekvő piac igen vonzó befektetési lehetőségeket kínál, különösen azoknak, akik szeretnék enyhíteni az amerikai részvénypiaccal járó kockázatokat.

Mindeközben a két ország drámai növekedést produkált az elmúlt fél évszázadban. Míg 1970-ben egyik gazdaság sem tudott jelentősen hozzájárulni a globális GDP-hez, idén júniusban ez a kép már teljesen máshogy fest.

Kína immáron a világ GDP-jének több mint 15 százalékát adja, India pedig több mint a 3 százalékát.

Ezzel Kína az USA mögött a világ második legnagyobb gazdaságának számít, de India is olyan országokat szorít maga mögé a hatodik helyezésével, mint Franciaország, Brazília vagy Olaszország.

Folyamatosan javul a kínai bérszínvonal Forrás: AFP/Liu Jin

Ez a trend pedig várhatóan a jövőben is folytatódni fog. Nemrégiben a PricewaterhouseCoopers (PwC) közzétett egy tanulmányt, amelyben azt jelezték előre, hogy

2050-re Kína és India a világ első és második legnagyobb gazdasága lesz vásárlóerő-paritáson.

A korábban említett Indonézia azért érdekes, mert az évszázad közepére, ezen számítás alapján, az ázsiai országok közül maga mögött hagyhatja Japánt, és a negyedik helyre futhat be az Egyesült Államok mögött.

A középosztály robbanása

Nem meglepő, hogy a befektetőket leginkább a kínai és az indiai középosztály számának és vásárlóerejének egyre lendületesebb erősödése izgatja. Minél többen tartoznak ugyanis ezen csoporthoz, annál nagyobb fogyasztásra és annál több beruházásra lehet számítani.

Ráadásul 2015 októberében a Credit Suisse már arról számolt be, hogy a kínai középosztály létszáma a történelemben először haladta meg az amerikai középosztályét (109 millió a 92 millióval szemben).

Ahogy pedig a jövedelmek erősödnek, egyre nőhet a kereslet például a luxusjavak, az autók vagy a turizmus iránt.

A nemzetközi befektetők is lecsapnának a kínai középosztály gazdasági előnyeire Forrás: Jason Li/EyePress

Mindeközben Kínában már eddig is drámaian nőtt az életszínvonal. A Deloitte szakértője szerint a kínai feldolgozóipar órabérei ma már meghaladják a Latin-Amerikában mért béreket – Chilét kivéve. Mi több, a kínai bérek már megközelítik az olyan, alacsony jövedelmű európai országok bérszínvonalát is, mint Görögország vagy Portugália.

Az életszínvonal rohamos javulását mutatja, hogy előretekintve 2030-ba,

a várakozások szerint Kínában egymilliárd ember tartozik majd a középosztályhoz.

Összevetésképpen, ez háromszor akkora, mint az Egyesült Államok teljes jelenlegi lakossága.

Mindemellett Indiában várhatóan 475 millióan élnek majd a középosztályban, de az ázsiai gazdaság már így is a leggyorsabb növekedést produkálja a G20 országok között – a Morgan Stanley becslése szerint India éves növekedése eléri a 7,9 százalékot. Ehhez pedig a bérek és a nyugdíjak folyamatos bővülése párosul, ami erősen támogatja a fogyasztást is.

Az indiai fiatalok a világgazdaság egészére is hatással lehetnek Forrás: Dhiraj Singh | Bloomberg | Getty Images

A demográfiai trendek Indiában szintén igen kedvezőnek mondhatók, ahogy az átlagéletkor 29. Összevetésképpen, Kínában nagyjából 37, míg Japánban 48.

Ráadásul 2020-ra az indiai lakosság több mint 64 százaléka 35 év alatti lehet.

A nem is olyan távoli jövőben tehát India a világ legnagyobb munkaképes korú népességével rendelkezik majd.

Befektetés a jövőbe

Nem véletlen tehát, hogy a befektetők is készülnek a változásokra. Amellett, hogy a kínai középosztály, az amerikai minta alapján, mindenekelőtt három szektort pörgethet föl, Holmes a kínai és az indiai részvényindexek mellett iparágakat és vállalatokat is kiemelt.

Az érdekeltségébe tartozó China Region Fund (USCOX), amely a június 12-ig tartó egy évben 35 százalékot erősödött, olyan területekbe fektet, mint az autógyártás (Geely Automotive, Great Wall Motor), a gyógyszeripar (CSPC Pharmaceutical, Sinopharm) vagy az információs technológia (Tencent, NetEase).