Eljött az euró szárnyalásának ideje

euró dollár deviza valuta
Vágólapra másolva!
A devizabefektetők egyre inkább maguk mögött hagyják a dollárt, mivel úgy számolnak, a zöldhasú ragyogása lassan elmúlik. Ezzel pedig eljöhet az euró ideje, amely megismételheti a dollár 2014-es nagy felfutását.
Vágólapra másolva!

Miután az amerikai fizetőeszköz maga mögött tudhat egy három éve tartó erősödési hullámot, egyre több devizapiaci befektető véli úgy, a zöldhasú nagy időszaka a végéhez közeledik. Nem véletlen tehát, hogy sokak szemében az euró lett az új kedvenc a több mint 5 ezer milliárdos devizapiacon – írja a Bloomberg.

Első ránézésre azonban nem könnyű elhinni, hogy az euró az élre törhet, lenyomva a dollárt. Az euróövezet ugyanis még mindig negatív betéti kamatot tart fönn, ahogy az Európai Központi Bank havi kötvényvásárlással támogatja az eszközárakat és a gazdaságot. Az elhalványuló politikai kockázatokkal együtt azonban a javuló gazdasági környezet a befektetők szemében egyre inkább azt jelenti, hogy

az eurójegybank lassan elkezdheti kivezetni az eszközvásárlási programját

– ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tette 2014-ben. Az euró pedig egy több évig tartó raliba kezdhet, lemásolva a dollár teljesítményét.

A tőke lecsap az euróra

Nem véletlen tehát, hogy a jelenlegi negyedévben

a befektetők öntötték a pénzt az euróba, aminek következtében a közös fizetőeszköz szinte minden vezető riválisával szemben izmosodni tudott

– amire 2013 óta nem volt példa. Mindeközben dollár gyengült a legfőbb devizákkal szemben ugyanezen időszakban.

Az euró lehet a devizapiac új kedvence Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint ráadásul az euró idén további emelkedés elé néz. Az európai deviza egyébként idén 5,9 százalékot erősödött ebben az évben, miután 6,4 százalékot szakadt a tavalyi negyedik negyedévben. Akkor a Donald Trumptól várt növekedésbarát politikával kapcsolatos optimizmus lenyomta az euró erejét.

Csak idő kérdése

Jóllehet a jelenlegi környezetben nyilvánvaló volna az euró vásárlása a dollár ellenében, egyes elemzők szerint talán érdemesebb olyan devizákkal szemben fogadni az euróra, melyek mögött negatív kamatszintek vannak – mint a japán jen.

Az euró az elmúlt két hónapban 7,6 százalékot erősödött a jen ellenében, ami jelentősebb, mint amit a dollár bármelyik vezető devizapár ellenében tudott produkálni. A Société Générale elemzője szerint

az euró sokkal lendületesebben emelkedhet a jennel szemben, mint a dollár.

Az európai devizát ugyanis egyelőre lenyomja az Európai Központi Bank agresszív élénkítése, de ahogy egyre közeledünk a szigorításhoz, csak idő kérdése, hogy az euró elkezdjen felpattanni.