Nyugdíjasok lendíthetnek a részvénypiacon

nyugdíj biztonság jó hangulat pénzügyek befektetés stabilitás tervezés
Vágólapra másolva!
Meglepő lehet, de jelenleg úgy tűnik, az amerikai részvénypiac következő emelkedési hullámát nem az olyan tényezők fűthetik majd, mint például a fejlett kereskedelmi algoritmusok terjedése. Egy olyan stratégia lehet a következő hajtóerő, amely jelentős részben az idősekhez kötődik, és amely sikeréről sokan már lemondtak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban sokan temették az úgynevezett értékalapú kereskedést, amelynek lényege, hogy a befektetők olyan részvényeket vásárolnak, melyek a reális értékeikhez képest kedvezményes áron forognak. A nyugdíjasok azonban kiemelten kedvelik ezt a típusú eszközt, mivel történelmi összevetésben vonzó osztalékhozamokat biztosít – írja a Business Insider. A közeljövőben pedig éppen innen jöhet a következő emelkedési hullám a piacon.

A kedvezményesen forgó „értékrészvények" (value stock – a vállalat fundamentális értéke miatt) mögötti cégek ugyanis várhatóan jelentősebb profitnövekedéseket produkálnak majd, mint a „növekedési részvények" (growth stock – a vállalat növekedési potenciálja miatt). Ez utóbbi csoportban olyan papírok vannak, melyek profitbővülése az általános várakozások szerint meghaladja a piaci átlagot.

Ezek a részvények gyakran nem is fizetnek osztalékot, mivel a társaságok inkább visszaforgatják a tőkét – a technológiai cégek tipikusan ebbe a kategóriába tartoznak. Mivel ezen esetben a befektetés nem az osztalékból származó jövedelemre épít, hanem kizárólag a vállalat teljesítményére,

sokkal nagyobb kockázattal (árfolyamkilengésekkel) is jár, amennyiben a cég valamiért nem tud megfelelni a várakozásoknak.

Éppen ezért lehetnek vonzók a biztonságosabb „értékrészvények" az idősebbek számára.

Érték és biztonság

A fentiek akkor válnak igazán érdekessé, ha figyelembe vesszük, hogy

a hagyományosan biztonságosnak tartott állampapírok hozamai manapság rendkívül alacsonyak

az Egyesült Államokban, a jegybank szerepét betöltő Fed pedig nem is nagyon tesz ez ellen semmit. Így pedig világos, hogy miért kedvezők az „értékrészvények" a biztonságra törekvő, de egyen hozamra is vágyó befektetők szemében.

Új irányt kaphat az amerikai részvények emelkedése Forrás: AFP/Spencer Platt

Ráadásul a monetáris politikán kívül az amerikai gazdaság állapota is kedvez ennek az eszközkategóriának. Ahogy ugyanis a piaci fókusz a vállalati profitokról egyre inkább áttevődik az amerikai gazdaság kitartó és lassú talpra állására,

korlátok közé szorul a „növekedési részvények" további felfutásának lehetősége

– mondja az S&P Global Market Intelligence egyik vezetője, Mike Thompson.

Az amerikai politikával járó piaci bizonytalanságok, Thompson szerint, szintén ezt a trendet erősítik. A választások utáni befektetői lelkesedés – melyet az azóta kétségessé váló kormányzati intézkedésekkel kapcsolatos várakozások fűtöttek – ugyanis kezd elhalványulni. Ez pedig azt jelenti, hogy a piaci szereplők egyre inkább berendezkednek egy alacsonyabb növekedésű környezetre.

Vonzó árazások

Az sem mellékes, hogy bár az „értékrészvények" definíció szerint olcsóbbak, mint a „növekedési papírok",

a két csoport árfolyamai között fennálló eltérés az elmúlt időszakban a szokásosnál is kedvezőbb vételi lehetőséget teremtett.

Thompson rámutatott, hogy míg az S&P 500 Value Index alig marad el a történelmi átlagától, az S&P 500 Growth Index jócskán meghaladja a hároméves átlagát.

Mindezek a fejlemények pedig a szakértő szerint arra utalnak, hogy a megnyílik az út a részvénypiac további menetelése előtt, de már más alapon, mint korábban.