Amerikában újabb kamatemelések jönnek

pénz dollár
A bundle of US dollar banknotes are seen being counted at an Indonesian money changer's office in Jakarta on August 27, 2015. Asian stocks surged August 27 after hints the US Federal Reserve will not raise interest rates next month sparked a rally on Wall Street, but dealers cautioned the spectre of a slowing Chinese economy meant more turbulence ahead. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
Egyszeri tényezőknek tulajdonítja az infláció közelmúltbeli lassulását, ezért nem látja indokoltnak az újabb kamatemelések elhalasztását az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) San Franciscó-i tagbankjának elnöke.
Vágólapra másolva!

John Williams újságíróknak, úgy vélekedett, hogy ha a reményeknek megfelelően alakul az amerikai gazdaság teljesítménye,

helyes döntés az idén három, jövőre pedig négy alkalommal emelni a kamatokat.

Hangsúlyozta azonban, hogy sok minden függ a jövőbeni gazdasági adatoktól. Williams becslése szerint a semleges kamatszint - az a kamatláb, amely se nem ösztönzi, se nem akadályozza a gazdasági növekedést - valamivel 3 százalék alatt áll.

A bankár kifejtette, hogy a gazdaság egyensúlyban tartásának érdekében

a Fednek fokozatosan emelnie kell a kamatokat, mivel a foglalkoztatottság teljessé vált, a 2 százalékos inflációs célszámot pedig jövőre minden bizonnyal elérik.


"Ha túl sokáig várunk, a gazdaság túlfűtötté válhat. Ha fokozatosan emeljük a kamatokat a monetáris politika normalizálásának folyamatában, az segít megőrizni a gazdasági növekedés hosszabb távon fenntartható ütemét " - hangoztatta Williams, aki a Fed kamatalakító testülete, a Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) ülésein idén póttagként vesz részt, vagyis nincs szavazati joga.

A Fed júniusi ülésén idén már második alkalommal emelt kamatot

- 25 bázisponttal, 1,00-1,25 százalékra tolta fel az irányadó kamatsáv széleit - , és jelezte, hogy még egy emelés várható december végéig. A jövőre három kamatemelést valószínűsítettek a döntéshozók. Az áremelkedés ütemének közelmúltbeli mérséklődése miatt azonban a befektetők arra számítanak, hogy az előre jelzettnél lassabb lesz a kamatemelés.

További kamatemelés jön az USA-ban Forrás: AFP/Adek Berry

Úgy tűnik, hogy Williams a kamatemelési várakozások erősítését célozta kijelentésével. Janet Yellen Fed-elnökhöz hasonlóan arról beszélt, hogy az infláció gyengülése átmeneti jelenség, és jövőre elérik a 2 százalékos célszámot. Várakozásai szerint a munkaerőpiac tovább feszesedik, a jelenleg 16 éves mélyponton, 4,3 százalékon álló munkanélküliségi ráta tovább csökken, és idén a valamivel 4 százalék fölötti szinten marad.

Williams megismételte, hogy

a Fed a tervek szerint idén megkezdi 4500 milliárd dolláros kötvényállományának csökkentését.

Azt ígérte, hogy a Fed jól kommunikált módon és fokozatosan normalizálja monetáris politikáját, hogy csökkentse a szükségtelen piaci zavarok kialakulásának esélyét belföldön és külföldön.

"Minél jobban megérti a nyilvánosság, annál kisebb az esély, hogy a Fed lépései, nem kívánatos módon, ingadozásokat váltsanak ki a piacokon" - fogalmazott. A Fed 2008 és 2015 decembere között tartotta gazdaságösztönző céllal zéró közeli szinten az irányadó kamatot.

A nyíltpiaci bizottság 2015 decemberében indította el a kamatemelési ciklust,

a bankközi hitelezésben irányadó kamatsávot eddig négy alkalommal, mindig 0,25 százalékponttal emelte.