Állóhelyeket akar egy légitársaság

VivaColombia Airbus A320
Vágólapra másolva!
A Ryanair ötletét most egy kolumbiai fapados vette át.
Vágólapra másolva!

Ismét felvetődött az állóhelyek bevezetése a repülőgépeken. Ezúttal a kolumbiai VivaColombia nevű fapados légitársaság alapítója és vezérigazgatója dobta be az ötletet.

idézi William Shaw-t a Telegraph.

A lap szerint a kolumbiai társaság egészen pontosan a függőleges ülőhely megvalósítását vizsgálja, ahol az utasok egy magas bárszéken ülnek, szinte már álló helyzetben, de biztonsági övekkel. Ezáltal még több embert lehet bezsúfolni a fedélzetre.

A VivaColombia Airbus A320-as gépe Forrás: Wikipedia/Santiago Narayana

Az állójegyek értékesítését először a Ryanair vezérigazgatója vetette fel 2010-ben, nem kis felzúdulást okozva. Michael O'Leary még azt is kétségbe vonta, hogy szükség van-e biztonsági övekre a repülőkön.

Szerinte a repülőgép csak egy busz, aminek szárnya van,

és becsapódás esetén semmitől nem véd meg. A 200 km/h-val száguldó vonatokon sem kell biztonsági övet használni, pedig ha azok ütköznek, mindenki meghal – vélte az ír fapados társaság szókimondó vezetője.

Messze még a megvalósítás

A brit Polgári Légügyi Hatóság nem osztja ezt a véleményt. Szerinte az övekre igenis szükség van az utasok biztonsága érdekében, egy légitársaságnak pedig számos akadályt kell legyőznie, hogy állóhelyeket vezethessen be. Először a repülőgépek gyártóit kell meggyőzniük erről,

azoknak pedig engedélyeztetni kell az ilyen üléseket.

A függőleges ülőhelyeken már az Airbus is elgondolkozott 2003-ban. Azóta egy olasz cég, az Aviointeriors fejlesztette ki a koncepciót SkyRider néven, ám eddig egyik légügyi hatóság sem engedélyezte azt.