Dolgozókat vennének fel és fejlesztenének a kkv-k

alma almaszüret almatermelő gyümölcs KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ léalma NÖVÉNY traktor traktoros
Nagykálló, 2014. október 11. Almatermelő érkezik a Brix-Trade Kft. sűrítmény készítő üzemének telephelyére Nagykállóban 2014. október 11-én. A mai napon kezdte meg az ipari alma felvásárlását a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. A túltermelés okozta almapiaci válság enyhítésére indított kereskedőházi programban Vaján, Mátészalkán és Nagykállóban veszik át a termelőktől a gyümölcsöt. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A legnagyobb beruházók a hazai kis és közepes agrárvállalkozások, cégük épülése érdekében ők vásároltak ugyanis a legtöbbet az elmúlt 12 hónapban. Szakemberek szerint a lendület a következő egy évben sem csökken, ugyanis minden ötödik cég tervez valamilyen beruházást, esetleg építkezést.
Vágólapra másolva!

A kkv-k beruházásairól és a beruházási kedvről a Budapest Bank készített felmérést. Kiderült, a kkv-k negyede indított beszerzést annak érdekében, hogy cége versenyképességén javítson. A többség

6 és 200 millió forint között költekezett.

A legtöbben gépet, berendezést vettek, minden harmadik vállalkozás pedig gép- vagy haszonjárművet vett, esetleg építkezett, informatikai eszközeit fejlesztette.

A bank kitért arra is, hogy a legtöbb beruházás Nyugat-Magyarországon indult, az

éllovasok pedig a mezőgazdasági vállalkozások voltak.

Nem csökkent a beruházási kedv

Forrás: MTI/Balázs Attila

Beruházási terve minden ötödik cégnek van, ezeket az elkövetkező 12 hónapban szeretnék elindítani. Legtöbben még mindig gépeket vagy berendezések vennének, de fontosnak tartják a gép- és haszonjárművek beszerzését, az épület felújítást és az informatikai hátterüket is korszerűsítenék. Vagyis minden olyasmit megvalósítanának, amire az elmúlt egy évben nem volt lehetőségük.

Ami a beruházási kedvet illeti, a

kelet-magyarországi régióban

van a legtöbb ilyen terv. Elsősorban továbbra is az agrárcégek szeretnének bővülni.

Azért fejlesztenének, mert elromlottak az eszközeik

A Budapest Bank arra is árkérdezett a kkv-knál, miért szeretnének beruházni. A válaszadók 76 százaléka azért fejlesztene, mert elromlottak az eszközei, ugyanakkor sokan törekednek arra, hogy minőségi beruházást hajtsanak végre:

több embert vegyenek fel,

vagy terjeszkednének a belföldi és külföldi piacokon.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A beruházásokat 60 százalékuk önerőből fedezi – derült ki a felmérésből.

Hitelt 22 százalékuk vesz fel

ilyen célokra, ugyanakkor 11 százalékra emelkedett az uniós forrásból fejlesztők aránya.

„Az uniós forrásoknak köszönhetően olyan ágazatokba is jut pénz, amelyek finanszírozása banki oldalról nehezebb – ilyen például az informatika vagy a K+F tevékenység. Az uniós termékek a Budapest Bank hálózatában létrehozott MFB Pontokon is elérhetők. Fontos ugyanakkor, hogy a beruházási döntések mérlegelésekor a cégek figyelembe vegyék a piaci igényeket is, és ne csak a kedvező források rendelkezésre állása miatt valósítsák meg beruházásaikat" – mondta el Toldi Balázs, a bank vállalati üzletágának megbízott vezetője.