A bankok csúnyán benézték a nyersanyagpiacot

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Valószínűleg nem a Goldman Sachs volt az egyetlen olyan pénzintézet, amely igencsak melléfogott az idei nyersanyagpiaci eseményekkel kapcsolatban. Mindazonáltal az amerikai nagybank elkezdte megvizsgálni, hol számolták el magukat.
Vágólapra másolva!

A nyersanyagok nagyjából 9 százalékot süllyedtek az idén februárban elért csúcsot követően. A Goldman Sachs elemzői pedig megjegyzik, egyes tényezőket nem lehetett előre kalkulálni. Ilyen volt például az olajkínálat erősödése Líbiában és Nigériában, illetve az időjárás hatása a termésekre – írja a Bloomberg.

Még így is érvényes azonban a kérdés, hogy miként nézhette el ennyire a nyersanyagpiaci mozgásokat a bank (és a piac egésze) – teszik fel a kérdést a Goldman elemzői. A héten kiadott jelentés kevesebb mint 24 órával azt követően látott napvilágot, hogy a Goldman és más nagybankok, mint a JPMorgan, a Morgan Stanley vagy a Société Générale, visszafogták előrejelzéseiket az amerikai WTI nyersolaj árfolyamával kapcsolatban.

Globális melléfogás

Világszerte jellemző azonban, hogy a kereskedők rosszul számoltak a nyersanyagpiac idei teljesítményével kapcsolatban. Azt láthatták ugyanis, hogy

az olajárak annak ellenére is gyengülnek, hogy az OPEC visszafogta a kitermelését.

Azt tapasztalhatták, hogy a réz árfolyama esni kezdett, ahogy egyes kereskedők leépítették a készleteiket, kihasználva a magas árakat. Továbbá a nikkel piacán is beütött egy eladási hullám, köszönhetően a Fülöp-szigetek politikai változásainak.

Váratlan mozgásokat tapasztaltak a bankok a nyersanyagpiacokon Forrás: STEPHEN WILKES, Fortune

A Goldman vizsgálata szerint a piaci szereplők téves ítéleteit részben az alapozta meg, hogy alulértékelték a nyersanyagpiaci befektetések egyes szabályait. Ez részben azt jelenti, hogy rosszul ítéltek meg olyan tényezőket, melyek arra utalnak, hogy túlzott vagy éppen gyenge a kínálat egyes piacokon – írják az elemzők.

Egy másik, most megjelent jegyzetben

a Goldman 7,50 dollárral, hordónkénti 47,50 dollárra fogta vissza a WTI nyersolajra vonatkozó három hónapos előrejelzését.

Ez feltehetően azzal is összefügg, hogy a benchmarknak számító WTI és Brent olaj árfolyamai medvepiacba léptek az elmúlt héten a megelőző gyengülések következményeként.

Mindazonáltal a banknál továbbra is optimisták az olajjal kapcsolatban. A csütörtöki elemzés ugyanis megjegyzi, hogy a nyersanyag árfolyama valószínűleg elérte azt a mélypontot, ahol az árak már igen vonzónak mondhatók.

A réz meglepetése

Mások mellett a Goldman a réz piacának kínálati dinamikáját is tévesen értelmezte. A korábban tapasztalt rali ugyanis az elmúlt időszakban fordulatot vett, miután

sokan elkezdték leépíteni a készleteiket, hogy kihasználják a magasabb árfolyamot.

Ennek következtében a réz ára májust 8-án elérte a tonnánkénti 5462,50 dolláros mélypontot, ami jelentősen alulmaradt a Goldman 6200 dolláros három hónapos céljához képest.

Ezzel együtt viszont az elmúlt napokban olyan elemzés is napvilágot látott, mely szerint a réz a jövőben igen szépen teljesíthet. Ráadásul az ezen a héten produkált újabb rali tovább lökte a nyersanyag árát a 6200 dolláros szint felé. A Goldman számításai tehát hosszabb távon még be is jöhetnek.