Hatalmas sokk zúzhatja szét a jelenlegi nyugalmat

tornádó vihar armaggedon kilátás hangulat csúnya fekete
Vágólapra másolva!
Valószínűleg több kell egy jegybanki szigorításnál ahhoz, hogy megtörjön az egy éve tartó extrém nyugalom a piacokon – figyelmeztetett a Goldman Sachs. Az amerikai nagybank szerint a tapasztalatok arra utalnak, hogy általában egy nagyobb sokk – például recesszió vagy háború – szükséges az ilyen időszakok végéhez.
Vágólapra másolva!

A Goldman baljós megállapítása azon alapul, hogy 1928 óta 14 hasonló időszak volt, amikor ilyen rendkívül alacsony volatilitást mutattak a részvénypiacok – idézi a Bloomberg a bank szakértőit. Ezen periódusok általában közel két évig tartottak és csupán rövid életű kilengéseket produkáltak, miközben az S&P 500 volatilitása általában a 10-es, vagy az alatti szinteken tartózkodott.

Az elmúlt időszakban a JPMorgan, illetve a Bank of America is a túlzott nyugalomból fakadó potenciális veszélyekre figyelmeztetett.

Noha a múlt héten volt némi kilengés a volatilitásban, ez a stratégák szerint elsősorban annak tudható be, hogy a jegybanki szigorításokkal kapcsolatos félelmek némi idegességet okoztak, illetve előidézték az eszközök újrapozícionálását. Mindazonáltal

nem valószínű, hogy a bizonytalanságok eszkalálódása vagy egy súlyosabb recessziós kockázat nélkül bekövetkezne egy tartós kitörés a jelenlegi nyugalomból

– teszik hozzá a Goldman elemzői.

Az S&P 500 index volatilitását jelző VIX index alakulása Forrás: Investing.com

A volatilitás kapcsán a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nagyon nehéz megjósolni a jövőbeni alakulását. A súlyosabb kilengéseket ugyanis éppen olyan váratlan események okozzák, mint egy háború, egy terrortámadás vagy egy piaci sokk (mint a Fekete Hétfő 1987-ben) – mondják az elemzők. Ezzel együtt a recessziók és a lassuló üzleti ciklusok a történelmi példák szerint rendre magasabb volatilitást idéznek elő a legtöbb eszközosztályban.

A Goldman egyébként a recesszió esélyét 25 százalékra teszi a következő két évre nézve.

Az alacsony volatilitás mindazonáltal nem szokatlan, és általában a kedvező makrogazdasági háttér szokta előidézni, amely visszafogott inflációval, valamint alacsony kamatkörnyezettel párosul – teszik hozzá. A Goldman szerint január óta pontosan ez látszik, ahogy a részvények rekord magasságokat ütnek meg, a globális növekedés erős, a kötvényhozamok pedig csökkennek.

Mindent összevetve a banknál semleges stratégiát javasolnak a részvényekre a következő három hónapra, ahogy a hozamlehetőségek gyengék, viszont megvan az esély némi konszolidációra a volatilitás területén. Emellett 12 hónapos távon továbbra is felülsúlyozzák a részvényeket. A kötvénypiacon azonban fenntartják az alulsúlyozást a következő 3, illetve 12 hónapos időszakra.