Szárnyaló profitokat követnek a tőzsdék

kína tőzsde részvény
A board shows the stock movements inside the Shanghai Stock Exchange in the Lujiazui Financial district of Shanghai on September 22, 2015. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Az ázsiai piacok igen erősen teljesítenek ebben az évben, ahogy az infláció visszatérése a legfontosabb téma a régióban – mondja a világ legnagyobb eszközkezelőjének számító BlackRock elemzője.
Vágólapra másolva!

Az infláció visszatérése általában arra utal, hogy a gazdasági környezet talpra áll. Ezzel együtt pedig a befektetési eszközök is elkezdik lerázni magukról a defláció kellemetlen hatásait – mondja Andrew Swan, a BlackRock feltörekvő részvénypiaci szakértője.

Az ázsiai piacok idén eddig nagyjából 20 százalékos erősödést mutatnak, de ezzel párhuzamosan a vállalati profitnövekedéssel kapcsolatos várakozások is felkúsztak a 20 százalékos szintre – hangsúlyozta Swan a CNBC-nek.

Elméletben tehát arról van szó, hogy

a piacok nem önmagukban drágultak, hanem egyszerűen csak követték a vállalati nyereségek alakulását

– tette hozzá az elemző.

Dél-Koreai fellendülése

Kiemelte, van egy ország, melynek piacán a profitok kiemelkedő növekedést mutatnak. Ez pedig Dél-Korea, amely történetileg igen olcsó piacnak számít ázsiai és globális viszonylatban egyaránt. Ebben az évben viszont itt várható a legerősebb vállalati nyereségnövekedés a térségben. Ennek köszönhetően pedig

hosszú idő óta először jelenthető ki, hogy a dél-koreai piac idén igen szépen teljesít

– jelezte Swan.

A Kospi index teljesítménye Forrás: Investing.com

Jóllehet az Észak-Koreával összefüggő geopolitikai feszültségek némileg rányomják a bélyegüket a dél-koreai piacokra, ezek a hatások egyelőre eléggé visszafogottak. Az ország benchmark részvényindexének számító Kospi szerdán 0,33 százalékos pluszban zárt, és idén eddig 17,86 százalékot erősödött.

Technológiai élmezőny

Az elemző hozzátette, a dél-koreai piac felfutása feltehetően annak is köszönhető, hogy a technológiai szektor vezeti a menetelést. Ez egyébként globális trendnek számít, noha az elmúlt időszakban már látható volt némi átrendeződés az amerikai piacokon.

Mindazonáltal – hangsúlyozta Swan – érezhető eltérés tapasztalható az újabb vállalatok (például a technológiai szektor cégei), illetve a régi gazdasághoz kötődő társaságok részvényeinek teljesítménye között. Az látszik ugyanis, hogy

míg az újak papírjai látványosan izmosodnak a profitnövekedésekkel párhuzamosan, addig a régieknél ez az egyértelmű összefüggés visszafogottabb.

Swan szerint ez alapvetően annak tudható be, hogy a befektetők továbbra is szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy újra lehet szervezni és tartós növekedési pályára lehet állítani a régi típusú gazdaságot.