Újra megvillantja erejét a dollár

USA hangulat tőzsde befektetés győzelem
Vágólapra másolva!
Több stratéga is úgy számol, hogy az idén gyengélkedő amerikai dollár összeszedheti magát az év második felére, köszönhetően elsősorban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed politikájának.
Vágólapra másolva!

Még mindig közel 6 százalékos gyengülést mutat ebben az évben a dollár index, noha a hét elején némi erősödést tudott produkálni. Ez pedig éles fordulatnak számít, tekintve, hogy a tavalyi negyedik negyedévben – Donald Trump megválasztását követően – a mutató 7 százalékot emelkedett – írja a CNBC. Az idei gyengülés hátterében az áll, hogy számos piaci szereplő elveszítette a bizalmát abban, hogy Trump valóban érdemi pénzügyi élénkítést, illetve adóreformot hajt majd végre.

Új segítség

Az elemzők viszont most úgy számolnak, hogy

a dollár Washingtonon kívül keres magának támogatást,

és ezt meg is találhatja az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedben, illetve az emelkedő állampapírhozamokban. A kötvényhozamok ugyanis két hete kezdtek el fölfelé kúszni, miután a világ számos központi bankja szigorú hangvételt ütött meg – és ezek közül a Fed a legerőteljesebb.

Ennek köszönhető, hogy több befektető úgy kalkulál, az év második felében összekaphatja magát a dollár. Az Amherst Pierpoint elemzői például 3-4 százalékos erősödést várnak általában a dollártól – kicsit többet az euróval, és kicsit kevesebbet a jennel szemben. Várakozásaik szerint az év végére az euró/dollár árfolyam az 1,04-es szinten áll majd, míg a font az 1,20 dolláros szintig süllyed.

A US Dollar Index alakulása Forrás: Investing.com

Jóllehet a piacnak vannak kétségei azzal kapcsolatban, hogy a Fed elmegy-e idén három kamatemelésig, az jól látszik, hogy

egyre inkább olyan optimizmus kezdheti el hajtani a dollár árfolyamát, mint amilyet tavaly érzékelhettünk.

Csak most nem a fiskális, hanem a monetáris politikával összefüggő várakozások állnak a háttérben.

Óvatos remények

Mindazonáltal nem mindenkit öntött el a teljes optimizmus. Marc Chandler, a Brown Brothers Harriman vezető devizastratégája például arra számít, hogy a dollár index az idei év végére éppen meghaladja majd a 100-as szintet – miután 2015-öt a 140-es, míg a tavalyi évet a 103,75-ös szinten fejezte be.

Visszatérhet a dollár az ereje az év második felében Forrás: AFP/Adek Berry

Ezzel párhuzamosan a szakértő jelezte, bár az olyan gazdasági tényezők, mint a munkaerőpiac, valóban a javulás jeleit mutatják,

az ingatlan- és autóeladások okoznak némi fejfájást.

Emellett viszont Chandler hangsúlyozta, a jövedelmek nagyobb ütemben emelkednek, mint a fogyasztás, és úgy számol, az amerikai gazdaság erősödni fog az év második felében. Ez pedig várhatóan növelni fogja az emberek bizalmát a Fed szigorodó monetáris politikájában.