Elon Musk egy sztár, de a Tesla nem az új Apple

- Horizontal
Tesla CEO Elon Musk speaks at the Model X launch event in Femont, California on September 29, 2015. AFP PHOTO/SUSANA BATES / AFP PHOTO / SUSANA BATES
Vágólapra másolva!
Bár egyes piaci szereplők így tekintenek rá, a Tesla nem lesz az új Apple – írta a befektetőkhöz intézett levelében David Einhorn, a Greenlight Capital hedge fund híres alapítója. A guru ezzel együtt a Tesla részvényének gyengülésére számít hosszú távon.
Vágólapra másolva!

Miközben a Tesláért rajongó befektetők úgy számolnak, hogy Elon Musk lesz az új Steve Jobs és a Tesla az új Apple, a Greenlight Capital alapítója szerint ez igen erős tévképzet. David Einhorn több pontban fejtette ki, miért nem számít a Tesla brutális sikerére – írja a Business Insider.

Először is, amikor az Apple piacra dobta az iPhone-t, azonnal profitot ért el. Ezzel szemben a Tesla lényegében nem számít nyereségesnek az autóeladásaiból, és

Elon Muskot alig érdekli, hogy hoz-e profitot a vállalata, vagy sem

– mondta a hedge fund menedzser.

Másrészt fontos, hogy amikor valaki egy Apple terméket vesz, támogatja a többi Apple felhasználó élményét, mivel hozzájárul a fejlesztési ökoszisztémához. Ez a hálózati hatás pedig lehetővé teszi a felhasználói szám stabil növekedését. Ezzel egy időben a Tesla nem igazán tudja fenntartani a versenyképes előnyét a töltőállomás-hálózatokkal vagy a járművezetői adatok fölhalmozásával.

Verseny és hírnév

Fontos továbbá, hogy eredetileg az Apple-nek csak egy igen lassan bővülő versennyel kellett szembenéznie a fejlődése során. A Tesla azonban nehezebb helyzetben van, mivel most már ott tartunk, hogy a világ szinte minden jelentős autógyártó cége tervez beszállni az elektromos autók piacára.

Eltúlzott lehet a Tesla körüli rajongás Forrás: AFP/Justin Sullivan

Az sem mellékes Einhorn szerint, hogy nagy a különbség Steve Jobs és Elon Musk személye között. Míg ugyanis

Jobs egy igen lojális csapattal működött a háta mögött, amely lendületesen támogatta a vízióját, a guru úgy látja, Elon Musk egy egyszemélyes showműsor,

akinek a figyelmét ráadásul a számos vállalkozása is elvonhatja a Tesláról.

Erős alapok vezetnek a sikerhez

Mindemellett Einhorn egy olyan autógyártó céget is megnevezett levelében, amellyel kapcsolatban viszont erősen optimista. Ez a General Motors (GM).

A cég ugyanis Einhorn szerint kellően tőkésített ahhoz, hogy talpon maradjon a belátható jövőben.

Külön kiemelte a több milliárd dolláros szabad cash flow-t. Ezzel szemben viszont a Tesla tőkésítettsége csupán arra elég, hogy három negyedévig kihúzza.

A General Motors a guru favoritja Forrás: AFP/2011 Getty Images/Justin Sullivan

Ráadásul – teszi hozzá a menedzser – a GM-mel szemben pesszimista elemzők azt szoktál felhozni, hogy a vállalat lízingelt járművei túl nagy számban kerülnek vissza a piacra. Azonban ezzel a kockázattal a Teslának is egyre inkább szembe kell néznie, mióta 2014-ben elindult a lízingprogramja.

Jóllehet a Greenlight véleménye megfontolandó lehet, azt is látni kell, hogy a vállalat teljesítménye az elmúlt időszakban nem volt túl erős. A hedge fund alapjai az idei második negyedév végégi 2,8 százalékkal gyengültek, szemben az S&P 500 index 9,3 százalékos hozamával.