Hárommillió eurót kaphatnak az innovatív kkv-k

innováció IT stratégia
Vágólapra másolva!
A régió egyik vezető kockázatitőke-piaci szereplője, az OXO Csoport az InnovFin Business Angels program keretében megállapodást írt alá az Európai Befektetési Alappal (European Investment Fund továbbiakban: EIF) egy közép-kelet európai startupokra specializálódott technológiai alap felállításáról.
Vágólapra másolva!

Az OXO CEE Angel Fund indulása 2017 őszén várható 50 millió euró tőkével. Átlagosan 3 millió euró tőkejuttatást kínál innovatív, korai fázisú technológiai vállalkozások számára – mondta Oszkó Péter, az OXO csoport alapítója. Az OXO CEE Angel Fundot a Horizont 2020 program által támogatott „InnovFin – Uniós Finanszírozás Innovátoroknak" kezdeményezés, az EU Kutatási és Innovációs Programja és az Európai Stratégiai Beruházási Alap segíti.

Az OXO csoport 2014-es indulása óta eddig már 40 céget vont be akcelerátor programjába és 20 céget juttatott befektetéshez. Kezelése alá tartozik a magyar angyal-befektetői piac több kulcsszereplőjét tömörítő Power Angels angyalbefektetői társaság. 2016-ban a Power Angels nyolc korai fázisú technológiai cégbe fektetett be, és idén további 8-12, átlagosan 150 ezer eurós összegű befektetési tranzakciót tervez zárni.

Az OXO CEE Angel Fund alapkezelője az OXO Asset Management, befektetési tanácsadója pedig a budapesti székhelyű OXO Ventures Zrt. Emellett, az OXO csoport akcelerátor tagja, az OXO Labs aktívan közreműködik majd az Alap portfóliójának kialakításában és kezelésében. Az új Alap további sajátossága, hogy kiterjedt partnerséget alakított ki a régió angyalbefektetőivel, akikkel közös befektetéseket is tervez.

Forrás: Dreamstime

Az EIF mellett tapasztalt üzleti angyalok és közép-kelet-európai intézményi magánbefektetők alkotják az Alap befektetői körét - mondta Pier Luigi Gilibert, az EIF vezérigazgatója. Az Alap mindezeken keresztül unikális lehetőséget kínál potenciális portfolió cégeinek, azzal, hogy azok a tőkeforráson túl stratégiai előnyre tehetnek szert az angyalbefektetők üzleti tapasztalataiból és kiterjedt kapcsolatrendszeréből is.

Az OXO Csoport kiemelkedő startup-befektetései közé tartozik az AeroGlass, amely a közelmúltban felkerült a TOP 100 Most Distruptive Companies listájára, és a következő körös finanszírozását a luxemburgi Howzat Partners biztosította. A portfólióba tartozik a Commsignia, amely önvezető autók fejlesztésében a legnagyobb globális gyártókkal dolgozik, valamint a cseh Credo Ventures portfóliójában is szerepel.

Az ígéretes startupok közé tartozik az okos design eszközök fejlesztésével foglalkozó és sikeres közösségi finanszírozási kampányt is maga mögött tudó, valamint az amerikai piacon aktívan értékesítő Liber8Tech, amely jelenleg zárja következő körös kockázatitőke-befektetési körét. A humán erőforrás menedzsment területén piacvezető megoldásokat kínáló Indivizo, illetve az AdTech és Big Data területén sikeresen működő SpringTab is része az OXO Csoport rendkívül ígéretes befektetési portfoliójának.