Százmilliárdokat költöztethet el Nagy-Britanniából a Deutsche Bank

Deutsche Bank
(FILES) A photo taken on May 26, 2011 shows people walking past the logo of German bank Deutsche Bank in Frankfurt am Main, western Germany. Deutsche Bank, Germany's biggest lender, is one of eight finance groups to be fined a record total of 1.7 billion euros ($2.3 billion) for rigging the Euribor and Japanese yen Tibor interest rates by the European Union on December 3, 2013. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
Összesen nagyjából 300 milliárd eurót tolhat át a brit részlegeiből Frankfurtba a Deutsche Bank a brexit miatt. Ez az összeg a pénzintézet teljes mérlegének nagyjából ötödét tenni ki.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint az eszközök áttelepítése 2018 szeptembere és 2019 márciusa között válna aktuálissá. A teljes átcsoportosítás értéke pedig nagyjából 300 milliárd eurót tenne ki – idézi a Bloomberg a projektet ismerő névtelen forrását. A becsült összeg a Deutsche tavaly év végi teljes, 1590 milliárd eurós eszközállományának hozzávetőleg az ötödét jelenti.

A nagy költözés

A Deutsche Bank szóvivője, Monika Schaller nem kommentálta az értesüléseket. Noha a bank hivatalosan még nem jelentett be részletes tervet, a cég vezérigazgatója, John Cryan az alkalmazottaknak szóló üzenetében jelezte, a jelenleg Londonban jegyzett kereskedések döntő többsége valószínűleg átkerül Frankfurtba. A kereskedési és befektetési banki eszközök áthelyezése mellett

több száz alkalmazott, illetve mintegy 20 ezer ügyfél számlája költözhet a következő időszakban

– jelezték a források.

John Cryan, a Deutsche Bank vezetője Forrás: AFP/Sebastian Derungs

A bank 2017 szeptemberében kezdené el jelezni az ügyfeleknek a Frankfurtba történő átcsoportosításokat, majd a források szerint 2018 szeptemberében indulna meg a költözés, amely hat hónapot venne igénybe. A pénzintézet ezzel párhuzamosan 2018 júniusáig ki akarja építeni az eszközállomány kezeléséhez szükséges megfelelő technológiát.

Fokozatos váltás

A Deutsche kereskedési eszközei egyébként hagyományosan a londoni könyvekben szerepelnek. A brit főváros Cryan elődjei, Anshu Jain, illetve Josef Ackermann vezetése alatt kapott kiemelt szerepet a német pénzintézet életében.

Cryan az elmúlt két évben igyekezett visszafogni a tőkeintenzív hitelkereskedést, valamint próbálta lezárni az érkezése előtt elindult kényes ügyeket.

A brexittel összefüggő átszervezések pedig összekapcsolódtak a vezérigazgató tervével,

melynek értelmében nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a hazai piacra.