Újabb löketet kap a világverő részvénypiac

Afrika naplemente hangulat
Vágólapra másolva!
A jegybank újabb kamatvágással tovább pörgetheti a világ idei legjobbjának számító ghánai részvénypiacot. Egyre fokozódhat a befektetői csődület az afrikai országban.
Vágólapra másolva!

A hétfői újabb, egymás utáni harmadik, kamatcsökkentéssel a ghánai központi bank idén már 4,5 százalékponttal csökkentette az ország alapkamatát, amivel a ráta immáron két éve nem látott alacsony szinten áll – írja a Bloomberg. Ezzel a jegybank tovább enyhítette a vállalatok hitelezési költségeit, aminek következtében fokozódhat a részvények vonzereje.

A befektetők valószínűleg el fogják árasztani a piacot – mondja az ország legnagyobb brókerházának számító IC Securities globális piaci vezetője, Randy Mensah. Az elemző szerint az ország GSE Comsposite részvényindexe

az év végére 50 százalékos izmosodást produkálhat, miután idén eddig 32 százalékot erősödött.

A Bank of Ghana egyébként 150 bázisponttal 21 százalékra csökkentette a kamatszintet, ami 50 bázisponttal meghaladta az elemzői várakozásokat.

Világverő mutató

Ebben az évben a ghánai benchmark index Afrika legjobban teljesítő részvénypiaca volt Zimbabwe után, és

majdnem háromszor akkorát izmosodott, mint az MSCI World Index

– mely utóbbi 12 százalékkal erősödött. Mindazonáltal év/év alapon a ghánai részvénypiac hozta össze idén eddig a legjobb teljesítményt globális viszonylatban.

Még kitarthat a nagy menetelés Forrás: dreamstime

Ráadásul a befektetők úgy látják, az árak még tovább fognak erősödni – tette hozzá Mensah. A mutató június vége óta 13 százalékkal került feljebb, ami a legjobb eredménynek számít a Bloomberg által világszerte követett 90 részvényindex közül.

Értékek és vonzerő

Az idén látott izmosodás ezzel együtt

három éve nem tapasztalt magasságba tolta föl a ghánai részvények értékeltségeit.

A piaci ár becsült könyv szerinti értékhez viszonyított szorzója a 2,08-as szintig kúszott föl, amivel 2016 januárja óta először nyomta le a dél-afrikai részvénypiacot.

Noha a részvények drágák, Ghána javuló makrogazdasági helyzete – csökkenő kamatszint és infláció – egyaránt növeli az üzleti bizalmat, és fenn fogja tartani a keresletet az ország részvényei iránt – foglalta össze a véleményét Mensah.