Rossz hír a sertéstartóknak

a dániai sertésbaktérium cikkhez
TO GO WITH AFP STORY BY HERVE GAVARD A pig is seen in a pigsty at a farm in Pluduno, western France, on March 2, 2015. French pig breeders face harsh difficulties due to the drop of pork meat price and the cost of heavy investments to meet environment standards. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER / AFP PHOTO / DAMIEN MEYER
Vágólapra másolva!
Jelentős gazdasági károkat okozhat Magyarországnak az afrikai sertéspestis, amennyiben természetes úton vagy emberi felelőtlenség miatt a betegség bekerül a régió fertőzött országaiból - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.
Vágólapra másolva!

A kór emberre nem veszélyes, de az érintett országokkal szemben jelentős bevételkiesést okozó kereskedelmi korlátozások lépnek életbe. Az afrikai sertéspestis a balti államok mellett Ukrajnában is megjelent, az elmúlt hónapban pedig Csehországban is észlelték - tette hozzá.

Bognár Lajos hangsúlyozta, hogy a vaddisznók révén természetes úton is Magyarországra juthatnak a kórokozók, de az illegális kereskedelem is segítheti a terjedést. Az afrikai sertéspestist gyógyszeresen nem lehet kezelni, fertőzés esetén az egész állományt le kell ölni, a telep körül megfigyelési zónát jelölnek ki és a vadállományt is fokozottan figyelik az érintett területeken.

Rossz kilátások Forrás: AFP/Damien Meyer

A megbetegedett állatok étvágytalanok, belázasodnak, testükön vérzések jelennek meg és szinte kivétel nélkül elhullanak.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy az állatorvos azonnali értesítése nem csupán jogszabályi kötelezettség, hanem az állami kártérítés feltétele is. A sertéstartóknak emellett meg kell akadályozniuk azt is, hogy a külterületen tartott disznók vadakkal érintkezhessenek és élelmiszerhulladékkal sem szabad etetni őket.