Egyesek menekülnek, mások felpörögnek Nagy-Britanniában

London
People visit Garden Barge Square at Downings Road Moorings, near Tower Bridge, which are open to the public as part of the Open Garden Squares Weekend in London on June 14, 2015. The Open Garden Squares Weekend allows members of the public access to 223 gardens, many of which are private for the remainder of the year, in 27 boroughs across London. AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
Miközben a bankok és a pénzügyi vállalatok sorra dolgozzák ki a menekülési tervet Nagy-Britanniából, a BMW és az Amazon bizalmat szavazott a szigetországnak. Mindkét nagyvállalat arra készül ugyanis, hogy növelje a jelenlétét a brexit ellenére is.
Vágólapra másolva!

A BMW kedden jelentette be, hogy Nagy-Britanniában fogja gyártani az ikonikus Mini elektromos verzióját. Majd pár órával később a világ legnagyobb online kiskereskedelmi cége, az Amazon közölte, megnöveli az új londoni székhelyének méretét – írja a Bloomberg.

A brit kormány valószínűleg igencsak örül a híreknek, mivel az elmúlt időszakban inkább azzal volt tele a sajtó, hogy a bankok és a pénzintézetek hogyan tervezik a menekülést Nagy-Britanniából – főként Frankfurtba.

Dacolva a kockázatokkal

Ráadásul a BMW annak ellenére is Nagy-Britanniát választotta az elektromos Mini gyártására, hogy ez a döntés a jövőben kellemetlen következményekkel is járhat. Amennyiben ugyanis a brit kormány nem tud hosszú távú kereskedelmi megállapodást kötni az Európai Unióval,

akkor súlyos vámok is terhelhetik a gyártáshoz szükséges importált elemeket.

A német társaság egyébként 2000 óta nagyjából 1,75 milliárd fontot ruházott be a szigetországi működésébe, és amellett, hogy mintegy 18 ezer embert alkalmaz az Egyesült Királyságban, 2,4 milliárd font értékben exportál az országból évente.

A BMW továbbra is bízik Nagy-Britanniában Forrás: AFP/Ingo Wagner

A cég közlése szerint a döntés mögött a kiváló brit munkaerő és az innováció mellett az áll, hogy produktív viszony alakult ki az autógyártók és a szigetország kormánya között. Mindazonáltal a terveket ismerő források szerint

a BMW igyekezett bebiztosítani magát arra az esetre is, ha a brexit a vártnál kellemetlenebb hatásokat gyakorolna.

Az általános hét év helyett ugyanis csak 2023-ig (négy évre) kötelezte el magát a cég a brit gyártás mellett, vagyis fenntartják annak a lehetőségét, hogy elköltözzenek, ha beüt a baj.

„Egy fantasztikus hely"

Mindeközben az amerikai Amazon bejelentette, fokozza a jelenlétét Londonban, hogy így támogassa a Prime Video szolgáltatásának európai bővülését. Ezzel összefüggésben a korábban tervezett méretnél nagyobb helyet fog elfoglalni a vállalat az új londoni irodaházában.

– mondta Dong Gurr, az Amazon brit részlegének vezetője.

Az Amazon is belehúz Forrás: Frank Micelotta/Getty Images

Az Amazon azonban nem az egyetlen amerikai technológiai vállalat, amely belehúz Londonban. A Snap, a Facebook, valamint a Google is fokozza a londoni jelenlétét, kévéssé törődve a brexittel.

Nagy-Britannia egyébként az Amazon egyik legnagyobb nemzetközi piaca,

ahogy több mint 22 ezer főállású alkalmazottat foglalkoztat az országban. A cég ráadásul az év végére legalább 24 ezer fővel tervez, ami a 2015-ös év végi szám duplája lenne.

A londoni irodahelyek száma egyébként 5,9 százalékkal bővült az első negyedév végén az egy évvel korábbi 3,9 százalékhoz képest. A Deloitte adatai szerint 2009 óta ez volt a legnagyobb ütemű növekedést.