Angelina Jolie-nak lebénult a fél arca

Horizontal ACTRESS PORTRAIT BUST SMILING SHOW PREVIEW CINEMA
US actress and humanitarian campaigner Angelina Jolie poses as she arrives for the UK premiere of her US actor and fiance Brad Pitt's latest film "World War Z" in Leicester Square in central London on June 2, 2013. Jolie, 37, revealed in an article in the May 14 edition of The New York Times that she chose to undergo surgery to minimize the risk she might develop breast cancer due to the inheritance of a "faulty gene." The actress's partner and fellow screen star Brad Pitt led worldwide praise, declaring Jolie heroic, followed by her doctors, other stars and thousands of supporters, who took to social media to praise her openness. AFP PHOTO / LEON NEAL / AFP PHOTO / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
Brad Pitt után Angelina Jolie is megtörte a hallgatást, mélyinterjúban vallott a válás óta benne dúló érzelmekről, arról, milyen kihívások érik egyedülálló családanyaként és Kambodzsáról is mesélt, az országról, amely megváltoztatta az életszemléletét.
Vágólapra másolva!

Brad Pitt májusban törte meg a hallgatást, a válása óta akkor adott először mélyinterjút. Most Angelina Jolie is vallott a benne dúló érzelmekről, az elmúlt tíz hónapjáról. A Vanity Fair újságírója az új otthonában látogatta meg a színésznőt, amely valaha Cecil B. DeMille filmcézáré volt. A válás után Jolie és a hat gyereke albérletben lakott, gyakorlatilag a bőröndökből ruházkodtak.

Angelina Jolie a Vanity Fair címlapján Forrás: Vanity Fair

„A legnehezebb időszakon vagyunk túl, most jövünk fel levegőért. Ez a ház nagy előrelépés nekünk, mindannyian a legjobbat akarjuk tenni, hogy meggyógyíthassuk a családunkat” – mondta a filmsztár.

Jolie élete már a válás előtt is tele volt önként vállalt kihívásokkal: színészkedett, rendezett, humanitárius munkát végzett, meghívott előadóként a nők jogait oktatta egy londoni egyetemen és persze hat gyermekét nevelte. Mindez még nehezebbé vált számára, hiszen immáron egyedül kell helytállnia.

Legutóbbi rendezése, a First They Killed My Father című dokumentumfilm utómunkálatai idején, 2016 nyarán „vált rosszá” a házassága. „Nem akartam ezt a szót használni… A dolgok bonyolulttá váltak” – javította magát rögtön Jolie. A cikkből kiérződik, hogy a színésznő nem akar a válásáról beszélni, minden szavát gondosan megválogatja, de szigorú keretek között őszintén próbálja elmondani, hogyan élte meg ezt a viharos időszakot.

Angelina Jolie a First They Killed My Father forgatásán Forrás: Netflix

„Nem ez volt a probléma” – cáfolta azt a pletykát, hogy az életvitelüket nem bírta tovább Pitt, aki egy nyugodtabb, normálisabb életet akart a családnak. „Ez azoknak a csodálatos lehetőségeknek az egyike, amit a gyerekeinknek nyújtunk. Ők mindannyian erős akaratú, elmélkedő és világlátott egyéniségek. Büszke vagyok rájuk. Nagyon bátrak voltak.”

A legdiplomatikusabb válaszát akkor adta, amikor Pittről kérdezték: "Törödünk a másikkal, törődünk a családunkkal, és mindketten ugyanazért a célért dolgozunk."

Angelina Jolie és Brad Pitt a Demóna premierjén 2014. május 28-án Forrás: AFP/2014 Getty Images/Frazer Harrison

Jolie valóban nem lassított le, az interjú utáni napon Afrikába utazott a gyerekeivel. Namíbiába mentek, az egyik gyereke, Shiloh szülőföldjére, majd Kenyába repültek át, ahol egy részben általa alapított jótékonysági szervezet (PSVI) ügyeit intézze, fellépjen a nemi erőszak ellen és az afrikai menekülteken segítsen. Arra is odafigyelt, hogy lekösse a gyerekeit, például sandboardozást szervezett le nekik.

Angelina Jolie beszédet mond Kenya fővárosában, Nairobiban 2017. június 20-án Forrás: AFP/Simon Maina

„Az elmúlt kilenc hónapban azon voltam, hogy minél jobb legyek otthonteremtésben. Kutyakakát szedtem, mosogattam és esti mesét olvastam a gyerekeknek, és mindhárom dologban egyre jobb vagyok. De most szükségem van arra, hogy felvegyem a bakancsom és útnak induljak.” Jolie úgy látja, hogy a példája ragadós, és a gyerekei sem szeretnének normális életet. „Ki akar normális lenni? Mi nem vagyunk normálisak, és soha ne is legyünk azok” – mondta neki a fia, Knox.

2013 májusában nagy nyilvánosságot kapott, hogy mivel nagy valószínűségét látták az orvosai annak, hogy rákos lesz, Jolie elébe ment a problémának. Kettős melleltávolításnak vetette alá magát, majd a döntése okairól írt cikket a New York Timesba. Most egy másik súlyos betegségéről is vallott.

Angelina Jolie a műtét utáni első nyilvános megjelenésén (Brad Pitt-tel a Z világháború londoni premierjén 2013. június 2-án) Forrás: AFP/Leon Neal

Tavaly Bell-parézis alakult ki nála, amely károsította az arcidegeit, és a fél arca lebénult. Elmondása szerint az akupunktúra segített neki a felépülésben. Nevetségesnek tartja, hogy őt még mindig bárki is szexszimbólumnak gondolja. „Mostanság még inkább nőnek tartom magam, mert megfontolt vagyok a döntéseimben, a családomat teszem az első helyre és ura vagyok az életemnek és az egészségemnek. Szerintem ez tesz egy nőt teljessé.”

Érdemes elolvasni a teljes cikket, Jolie a legnagyobb terjedelemben a Vörös Khmer rémuralmát taglaló, legújabb rendezői munkájáról és Kambodzsához fűződő bensőséges viszonyáról beszél. 2001-ben, az első Tomb Raider-film forgatása idején szeretett bele az országba, amit ott tapasztalt, az egész életfelfogását megváltoztatta.

Első gyermekét egy kambodzsai árvaházból fogadta örökbe, a Maddox Jolie-Pitt alapítványon keresztül és az ENSZ nagyköveteként is próbált javítani az ország helyzetén, most pedig a kambodzsai népírtás egyik túlélőjének, Loung Ungnak a First They Killed My Father című dokumentumregényét filmesítette meg.

Ung az egyik legnagyobb bizalmasa: „Felgyűrte az ingujjait, felszállt egy repülőre és karácsony reggelén is segített rajtam. A legközelebbi barátom, az ő vállain sírtam.”

Loung Ung és Angelina Jolie a First They Killed My Father forgatásán Forrás: IMDb

Jolie nem tervezi, hogy a First They Killed My Father után a közeljövőben belevág egy másik filmbe. Régóta szó van a Demóna folytatásáról, illetve pletykálják, hogy a Universal azt szeretné, vállalja el a Frankenstein menyasszonya remake-jének a címszerepét, de ő ezekről nem ejtett szót, más feladatok kötik le:

„Finom reggelit akarok csinálni és vezetni a háztartást. Ez most a szenvedélyem. A gyerekek kérésére főzni tanulok. Amikor esténként aludni térek, azon merengek, hogy jó munkát végeztem-e anyaként vagy ez csak egy átlagos nap volt?”