Kérhető-e költségtérítés, ha anyám kocsiját használom?

luxus autó Porsche szórakozás
Vágólapra másolva!
A munkába járás költségét a munkaadó bizonyos keretek között adómentesen megtéríti. Ez lehet a buszbérlet, vonatbérlet árának megfizetése, de akár az autóval munkába járás költségének kiegyenlítése. De mi van, ha az autó az élettársunk, házastársunk, anyánk, apánk nevén van?
Vágólapra másolva!

A munkába járás költségtérítése két elemből áll: az üzemanyag-fogyasztás kompenzálása (és egyéb kiadások, mint autópálya-matrica) és az autóhasználat költségtérítése. Előbbi lehet útnyilvántartás alapján vagy kiküldetési rendelvény alapján meghatározott távolságra számolt fogyasztás.

Ennek költségét igazolhatja a munkavállaló számlával, de alkalmazhatja a NAV üzemanyagárait is. A gépjárműnél azonban csak legfeljebb a NAV által elfogadott fogyasztási norma keretén belül lehet az üzemanyagot elszámolni, ha többet eszik ennél a gép, annak megtérítése nem adómentes.

A gépkocsi használat költségtérítése 15 forint kilométerenként, ezt szintén az útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény alapján kell meghatározni. Az szja-törvény szerint ez a költségtérítés adómentes, ha a saját gépjárművet használ a munkavállaló.

Forrás: Porsche.com

De mi a saját?

Az szja törvény melléklete szerint e tekintetben sajátnak minősül az, ami a magánszemély nevén van, illetve bérli, lízingeli. Ugyancsak sajátnak minősül a törvény szerint a házastárs nevén lévő autó (és lízing konstrukcióban használt autó). Kérdés, minek minősül az élettárs?

A korábbi gyakorlatban a NAV rendszerint megkülönböztette az élettársakat a házastársaktól, előbbiek kárára, így kiindulásként sem családi adókedvezmény, sem illetékmentesség, -kedvezmény nem járt élettársaknak. Ez a gyakorlat minkét említett esetben megváltozott, vagyis ma már nincs különbség a két kapcsolattípus között adózási szempontból.

Ennek alapján elvileg az élettársak autója is saját tulajdonúnak minősül, kérdés, hogy ezt minden NAV ügyintéző és revizor is így gondolja-e.

Ha más autóját használjuk, akkor kizárólag az üzemanyag költsége számolható el és csak az útnyilvántartás szerint, illetve az egyéb díjak, tipikusan autópálya-matrica. Külön választandó ettől az, amikor bérleti díjat fizetünk az autóért, ez esetben ugyanis – korlátozásokkal – a bérleti díjat is fizetheti a munkaadó. Ekkor azonban természetesen a bérleti szerződést is mellékelni kell.