A legkisebb cégek negyede tervez uniós forrásokkal

laptop, családi vállalkozás
[Utah, USA] A person working at a hair salon reception, laptop computer, landline phone, diary and smart phone on the desk.
Vágólapra másolva!
A következő egy évben a hazai mikrovállalkozások közel negyede, a kisvállalkozásoknak pedig 41 százaléka tervezi, hogy uniós forrásokra pályázik - derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megbízásából készült kutatásból.
Vágólapra másolva!

A mikrocégek 14, illetve a kisvállalkozások 31 százaléka gondolkodik azon, hogy egy éven belül hitelt vesz fel, az uniós forrásokra a mikrovállalkozások 23, a kisvállalatoknak pedig több mint 40 százaléka pályázna.

Uniós forrás elnyerésére pályázó mikrovállalkozások 60 százaléka legfeljebb 50 millió forint értékű fejlesztésben gondolkodik ötödük azonban húszmillió forint feletti támogatással számol. A támogatásban gondolkodó kisvállalatok negyede tervez húszmillió forint feletti pénzzel, negyede pedig 50 millió forint feletti beruházással számol.

Illusztráció Forrás: Mint Images/© Mint Images/Mint Images

Az uniós támogatásból korábban a mikrovállalkozások több mint harmada legfeljebb ötmillió forintból gazdálkodott, negyede viszont 50 millió forint felett fejlesztett uniós pénzből. Az uniós forráshoz jutó kisvállalatok fele 10 millió forint feletti, negyedük pedig 50 millió forintot is meghaladó fejlesztést hajtott végre.

- mondta Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója.

Uniós pályázati forrást a mikrovállalatok 12 százaléka, a kisvállalkozások 39 százaléka nyert már el eddigi működése során. A mikrocégek 27 százaléka legfeljebb egymillió forintot kapott, 37 százalékuk pedig 20 millió forint feletti összeghez jutott. A kisvállalatok 29 százaléka 1 és 10 millió forint, közel harmaduk pedig 20 millió forint feletti elnyert pályázati forrásról számolt be.

Magyarországon minden hetedik kis- és középvállakozói hitelhez kapcsolódik a Garantiqa kezességvállalása.