Hasít az építőipar, de vannak gondok

építőipari munkás építőmunkás korszerűsítés panelház szigetelés
Az építőiparban az előző negyedévi 19,9 százalék után éves összehasonlításban 50,2 százalékkal nőttek a beruházások a harmadik negyedévben.
Vágólapra másolva!
2017 második negyedévében 1063 céget alapítottak építőipar vállalkozók, ami az elmúlt három év legmagasabb értéke. Az építőipar általában vagy pozitív, vagy negatív irányba mindig kilóg a többi szektor mutatói közül, jelenleg gyakorlatilag az építőipar az egyetlen ágazat, ahol ilyen magas cégalapítási arányok láthatók.
Vágólapra másolva!

A negyedéves cégalapítási szám nemcsak az előző évek cégalapítási számait tekintve magas, hanem az építőipar az egyetlen nagyobb ágazat, ahol a magas cégtörlési arányokat ellensúlyozni tudják a cégalapítási számok.

– mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Az év második negyedévében 1220 építőipari vállalakozást törölt a cégbíróság. A törlési arány azonban minden ágazatban magas, és a megszűnések jelentős része „alvó" cég törlését jelenti, tehát úgy tűnik, az építőiparban az aktív cégek száma szépen növekszik.

Egyelőre sikerágazat, kérdés, meddig marad az Forrás: MTI/Beliczay László

De a helyzet sajnos nem ennyire fekete-fehér.

Durván 50 ezer vállalkozás működik a területen, ebből 2619 ellen indult legalább egy végrehajtás a második negyedévben, ami az elmúlt öt év legrosszabb eredménye.

Emellett az induló felszámolási eljárások is növekedőben vannak, a vizsgált negyedévben 224 építőipari cég ellen indult felszámolási eljárás.

Bár felfutóban vannak a lakóépület építések is, de az ágazatot továbbra is a központi infrastrukturális beruházások húzzák. A megugró termelés, a növekvő végrehajtás és felszámolási arány a lánctartozások újkori elszaporodását vetítheti előre.

A szabályozási környezet szigorodásának köszönhetően vélhetően a 2000-es évek lánctartozási volumeneitől már nem kell tartani, de a szabályok életképességét az elkövetkező időszak fogja igazán próbára tenni.