Jöhet a nagy augusztusi meglepetés

amerikai zászló USA hangulat tőzsde
Vágólapra másolva!
Papíron minden esély megvan arra, hogy idén augusztusban folytatódjon a júliusi erősödés az amerikai részvénypiacon. A nyár utolsó hónapja ugyanis hagyományosan az egyik legerősebb időszaknak számít az évben.
Vágólapra másolva!

Történelmi összevetésben nem meglepő, hogy idén júliusban szépen futottak az amerikai részvények, hiszen a július klasszikusan erős hónapnak számít. Mivel az augusztus általában csak alig marad el a megelőző időszaktól, elvileg minden esély megvan, hogy folytatódjon a nagy menetelés – írja a MarketWatch. Legalábbis, ha a Dow Jones Industrial Average 1896 óta eltelt teljesítményét nézzük, amely alapján ez a két nyári hónap a naptár két legjobbja.

Eddig azt láthattuk, hogy a Dow Jones júliusban 2,5 százalékot izmosodott. Most az augusztuson a sor. Mindez azonban kissé meglepő is lehet, mivel

az általános nyári befektetői hangulatot inkább az határozza meg, hogy a piaci szereplők igyekeznek pénzüknél maradni.

Van némi ellentmondás tehát abban, hogy miközben a július és az augusztus hagyományosan a legerősebb hónapoknak számítnak, egyben ott vannak a legkevésbé kedvelt időszakok listáján is.

Az adatok alapján a Dow júliusban átlagosan 1,4 százalékot, míg augusztusban 1,1 százalékot erősödik. Ezzel együtt a fennmaradó 10 hónap átlagos teljesítménye mindössze 0,5 százalékos izmosodás.

Múlt és jövő

A fentiek alapján elég meglepő tehát, hogy miért nem a július és az augusztus az év két legkedveltebb hónapja. A MarketWatch elemzője szerint a negatív hangulat részben a szezonális hatásokban rejlik. Arról van szó ugyanis, hogy

a két nyári hónap be van szorítva két igen gyenge időszak (május-június, illetve szeptember-október) közé.

Ezt tükrözi a híres mondás is, amely arról szól, hogy májusban érdemes eladni és lelépni a piacról.

Meglepően jól sikerülhet az idei augusztus Forrás: AFP/2016 Getty Images/Bryan Thomas

A másik ok, amiért a befektetők talán kevésbé értékelik a júliust és az augusztust, hogy sokan nem igazán törődnek a történelmi tapasztalatokkal. Nem mellékes ugyanis, hogy

1972 óta ez a két nyári hónap az átlag alatt teljesített

– ami szembemegy a megelőző hosszú időszak általános mintázatával.

Fő a bizalom

Mindazonáltal az 1972 előtti erős nyarak olyannyira jól sikerültek, hogy a történelmi átlag még mindig kiemelkedik az év egészéhez képest. Következésképpen

az 1972 óta mutatott relatíve gyenge teljesítmény még mindig nem elég ahhoz, hogy elmondhassuk, érdemes kerülni a júliusi és augusztusi piacot.

Következésképpen az elemzés rávilágít, hogy bár az elmúlt négy évtized sokakat eltántoríthatott a nyári befektetésektől, a történelmi mintázat még mindig arra utal, hogy érdemes nagyobb figyelemmel és kevesebb félelemmel közelíteni a júliusi és augusztusi időszakokhoz.