Félúton jár a tőzsde ahhoz, hogy újra történelmet írjon

csúcs, top, siker
Vágólapra másolva!
Az amerikai Dow Jones index idei 35 friss rekordja önmagában is elég látványos, de még csak a fele az 1995-ös 70 rekordnak. Nagy kérdés, hogy az év hátralévő részében megdőlhet-e a 22 évvel ezelőtti abszolút csúcs.
Vágólapra másolva!

Az amerikai bluechip papírokat tömörítő Dow Jones index idei 35 rekordja mögött a javuló vállalati eredmények, az erős munkaerőpiac, valamint az alacsony kamatszintek és a nyomott infláció kombinációja áll. Mindez pedig azzal párosul, hogy a válság 2009-es mélypontját követően az amerikai részvénypiac lényegében töretlen emelkedést mutat. Következésképpen a Dow Jones 2013 óta minden naptári évben új csúcsokat állított fel – írja a MarketWatch.

Az idei rekordok egyébként nagyrészt két hullámban jöttek. Még februárban volt egy 12 napos csúcsdöntési sorozat, és a közelmúltban is láthattunk egy kilences menetet.

Történelmi verseny

Noha a 35 friss rekord önmagában elég soknak tűnik, valójában csupán a 16. legmagasabb éves számnak minősül, ha visszatekintünk 1900-ig. Míg 2013-ban 52 alkalommal állított fel új rekordot a Dow Jones,

a mindenkori éves csúcsot 1995-ben mérték,

amikor is 70 alkalommal – vagyis nagyjából minden harmadik kereskedési napon – új történelmi magasságba ért a mutató. Azt a brutális felívelési hullámot egyébként jelentős részben az internetbuborék fűtötte.

A Dow Jones index teljesítménye 2013 óta Forrás: Investing.com

Mivel az összesítéseket a naptári évek végén végzik el, és 2017-ből még durván 5 hónap van hátra,

bőven maradt még tér a mindenkori abszolút rekord megdöntéséhez.

Amennyiben a január 1. és augusztus 7. közötti időszakot nézzük, 2017 eddig igen szépen alakul. Legutóbb ugyanis csak 1997-ben ért el a Dow ennyi csúcsot az év első nyolc hónapjában – akkor 39 alkalommal dőlt rekord. Ugyanebben az időszakban egyébként 1987 volt a legjobb év, akkor 49-szer fordult elő csúcsdöntés.

Amerikai rekordok

A többi nagy amerikai indexet nézve, az látszik, hogy a Dow Jones 35 rekordja mellett

az S&P 500 összesen 30 alkalommal ünnepelhetett friss magasságot

– ez a legjobb összesítés 2014 óta –, míg a Nasdaq 44 rekordot húzott be ebben az évben, ami a legtöbb 1999 óta.

Az adatokból emellett kiderül, hogy olyan években, amikor az S&P 500 új csúcsot állított fel, átlagosan 29-szer ért el történelmi magasságot, míg a főként technológiai vállalatokat tömörítő Nasdaq esetében az éves rekordok átlaga 31.