Folytatódik az európai bankok felemelkedése

euró, pénz, befektetés, bank, tőke
Vágólapra másolva!
Elég szép talpra állást mutatnak az európai bankpapírok a tavaly elért mélypontot követően. Ráadásul a mostani felívelés továbbra is folytatódhat a Citi szerint.
Vágólapra másolva!

Az Euro Stoxx bankindexe immáron több mint 63 százalékot emelkedett a 2016 júliusában – a brexitszavazás után – elért mélypontot követően. Mindazonáltal a helyzet a válság előtti szintekhez képest még mindig igen gyenge. Ezt támasztja alá, hogy a mutató továbbra is több mint 61 százalékkal marad el a 2008 elején elért magassághoz képest – írja a Financial Times.

Nem véletlen tehát, hogy a befektetők továbbra is igen óvatosan nyúlnak csak az európai bankpapírokhoz. A Citi elemzői azonban most úgy látják, végre van remény egy fenntartható talpra állásra.

Támogató környezet

A bank szakértői úgy érvelnek, hogy a szektor továbbra is olcsó marad, azonban megvan az esélye a további felülteljesítésnek.

Ez elsősorban a még mindig vonzó értékeltségeknek, illetve a piaci várakozásoknál jobb vállalati eredményeknek köszönhető.

A Citi elemzője, Jonathan Stubbs három olyan tényezőt emelt ki, amely lehetővé teszi az európai bankok tartós felemelkedését. Az egyik a politikai kockázatok csökkenése, a másik a progresszív gazdaságpolitikai környezet, a harmadik pedig a profitnövekedések visszatérése.

Tartós lehet az európai bankok talpra állása Forrás: AFP/Miguel Medina

További támogatást adhat, hogy a szektornak úgy vannak kitettségei Ázsiában és Latin-Amerikában, hogy a globális gazdasági növekedés egyre inkább összehangolódik.

Kitartó lendület

Következésképpen, a javuló tőkepozíciók, illetve a profitnövekedés széleskörű visszatérése Európában arra utal, hogy

kitarthat a bankszektor lendülete a következő 6-12 hónapban

– vélik a Citi szakértői.

Mindez pedig jelentős változást mutat a tavalyi második félévhez képest. A Citi szerint ha akkor valaki azt mondta, hogy európai bankrészvényeket kellene venni, a világ legdurvább árral szembeni kereskedőjének nyilvánították. Ahogy azonban az európai gazdaság egyre szebb növekedési teljesítményt mutat, most úgy tűnik, a bankoknak is van mozgásterük a felíveléshez.