A budapesti diplomások mondják leginkább biztosnak munkahelyüket

bank logok
GDANSK,14 April 2016 - BNP Paribas, one of the largest bank groups worldwide and the eight largest lender of by assets in Poland is said to increase it’s return on equity to near 10 percent over the next three years. The bank is also said to increase it’s share of the market in credits and deposits to over 5 percent. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Szinte minden szegmensben emelkedett a munkavállalói bizalom tavaly nyár óta Magyarországon, derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös augusztusi munkaerőpiaci kutatásából.
Vágólapra másolva!

Az adatok alapján továbbra is a fiatalok, a fővárosban élők és a diplomások a legbizakodóbb társadalmi csoportok, ugyanakkor a vizsgált demográfiai mutatók körében egyre kisebb különbségek tapasztalhatóak az adott szegmensekre vonatkozóan.

A tavalyi év azonos időszakához képest 6 százalékkal nőtt, ezzel 66 pontos értéket vett fel 2017 nyarán a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe.

A mérőszám azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Emellett azt is figyelembe veszi, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne.

Míg 2015 nyarán 37, egy évvel később 40, idén már 44 pontot vett fel a skálán az az érték, amely megmutatja, hogy a munkavállalók saját megítélésük szerint milyen könnyen találnának új munkahelyet egy esetleges állásvesztés esetén. Ugyanakkor az áprilisi adatfelvételhez képest 3 pontos csökkenés tapasztalható, ami az addigi folyamatos emelkedéshez képest némi megtorpanást jelez.

Összességében elmondható, hogy az átlagos magyar munkavállaló úgy érzi, ha ugyan nem is könnyen, de találna magának új munkahelyet – mondta el Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója.

Photo by Jaap Arriens/NurPhoto Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Érdekes hogy míg a férfiak 65, addig a nők 71 százaléka érzi úgy, hogy több mint öt évig megmarad a munkahelye. A diplomások körében ez az arány 70 százalék, míg a fővárosban élők körében 75.

Azon munkavállalók közül, akik ennél rövidebb időre látják biztosnak a munkahelyüket, 39 százalék szerint az őt alkalmazó cég meg fog szűnni, 36 százalékuk azt is állította, hogy be fog olvadni egy másik vállalatba, 32 százalék pedig a létszámleépítést említette. A megkérdezettek 38 százaléka a saját pozícióját érzi fenyegetve három éven belül amiatt, hogy a céget, illetve a szervezetet átalakítják, harmaduk pedig attól fél, hogy egy leépítés során fognak megválni tőle.

Iskolai végzettséget tekintve továbbra is a diplomások alkotják a legbizakodóbb csoportot 69 ponttal, utánuk 66-65 ponttal következnek a legalább érettségivel, illetve szakmunkás végzettséggel rendelkező munkavállalók. A legfeljebb 8 osztállyal rendelkezők ugyan 63 ponttal zárják a sort, de körükben még így is egy meredek, 23 pontos növekedés tapasztalható tavaly óta.

Az életkort és a szektorokat vizsgálva nincs szignifikáns különbség a csoportok között. Lakóhely szerinti bontásban a budapestiek és a falvakban élők a legoptimistábbak 67-67 ponttal, őket követik enyhén lemaradva a városokban élők 66 ponttal. Mindhárom csoportban növekedett a bizalmi index 2016 hasonló időszakához képest, a fővárosban 2, a városokban 6, míg a falvakban élők körében 10 ponttal.

A régiók szerinti bontásnál nem igazán figyelhető meg érdemi különbség, Nyugat-Magyarországon enyhén optimistábbak az emberek a munkahelyükkel kapcsolatban (69 pont) az ország középső és keleti felén élőkhöz képest (67-64 pont), ugyanakkor mindhárom régióban stabil, 5, 4 és 8 pontos növekedés volt tapasztalható az elmúlt egy évben.