Még mindig nem lépett túl a válságon a világ

felhő veszély hangulat ború armaggedon kilátás
Vágólapra másolva!
Alapvető átalakulások mentek végbe, mióta tíz évvel ezelőtt a piacok egyöntetűen ráeszméltek, nagyon nagy baj lehet a jelzálogpiacokból. A válság egy évvel később teljes üzemmódba kapcsolt, és bár sok minden változott, teljesen még most sem vagyunk túl rajta.
Vágólapra másolva!

Noha már 2007 februárjában kezdetét vette az amerikai jelzálogpiaci válság, a szereplők csak hónapokkal később, augusztusban eszméltek rá, nagyon nagy baj lesz. Éppen ezért hagyományosan augusztus 9-e számít a kezdőpontnak, amikor a francia BNP Paribas befagyasztotta négy olyan alapját, amely az amerikai jelzáloghitelekre specializálódott. Egy évvel később, 2008 szeptemberében a Lehman Brothers összeomlott, és felpörgött a pénzügyi válság.

Már akkor lehetett látni, hogy a bajok túl fognak mutatni az amerikai piacokon. Következésképpen a válságból kivezető út sikere sem csak az Egyesült Államokon múlt. A CNBC összefoglalta, mi történt az elmúlt tíz évben a világban, ahogy a mindenki igyekezett kimászni a krízisből.

Jegybanki beavatkozások

A történelemben először fordult elő, hogy 2008-ban a nagy központi bankok koordinált akcióba léptek, hogy megmentsék a globális pénzügyi rendszert a kamatcsökkentésekkel. Ezzel együtt

elkezdték a bankok feltőkésítését, felvásárolták a mérgező eszközöket, majd a kötvényvásárlási programokon keresztül tőkét pumpáltak a gazdaságokba.

Ennek jelentősége, hogy korábban soha nem történt olyan, hogy az amerikai Federal Reserve, az Európai Központi Bank, a Bank of England, a Bank of Japan és mások együtt kezdtek el dolgozni. Noha a jegybanki politikák összefüggései mára szinte természetessé váltak, az elemzők szerint alapjaiban változott meg a központi bankokról kialakított kép a világban.

Szigorító kormányok

A válság után meghozott pénzügyi szigorítások listája hosszúra nyúlik. Az Egyesült Államokban a legjelentősebb intézkedés a 2010-ben elfogadott Dodd-Frank törvény volt, amely többek között

kötelezte a bankokat arra, hogy több tőkét tartsanak, megteremtve ezzel a kellő fedezetet az esetleges veszteségek ellen.

A Trump kormány egyébként azt tervezi, hogy enyhít a Dodd-Frank korlátozásait.

A kormányok szigorítottak, a jegybankok enyhítettek Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Cem Ozdel

Európában a döntéshozók szintén arra törekedtek, hogy ellenállóbbá tegyék a sokkokkal szemben a pénzügyi szektort. Ennek érdekében egyebek mellett fokozták az Európai Központi Bank felügyeleti jogkörét a bankok fölött – például a stressz teszteken keresztül.

Padlóra vitt kamatok

Tíz évvel ezelőtt augusztusban az amerikai Fed benchmark kamatszintje – amely széles körben meghatározza a fogyasztói hiteleket is – 5,25 százalékon állt. Noha a Fed 2015 decembere óta már négyszer emelt kamatot, a ráta még mindig az 1-1,25 százalékos szinten van. Nagy-Britanniában a kamatszint ma 0,25 százalékos, ami rekord mélypontnak számít, szemben a tíz évvel korábbi 5,75 százalékkal. Az Európai Központi Bank benchmark rátája jelenleg nulla, miközben 2007-ben 4 százalékos volt. Külön érdekes, hogy még a kiemelkedően magas növekedést produkáló Kínában is 4,3 százalékig süllyedt a kamatszint az egy évtizeddel ezelőtt látott 7,5 százalékról.

Ezek az extrém alacsony kamatok nem csupán a lassú gazdasági talpra állást tükrözik, de a kirívóan alacsony inflációt is.

Jóllehet a nyomott kamatszintek segítséget jelentettek az adósoknak, a megtakarítókat igen kellemetlenül érintették.

Javuló kilátások

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrég jelezte, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország gazdasági kilátásai is javultak. Az Eurostat előrejelzése szerint pedig az euróövezet gazdasága idén 2,1 százalékkal bővülhet,

ami a legjobb teljesítmény lenne az elmúlt évtizedben.

Az egyik legnagyobb csapást elszenvedő Spanyolországban pedig a közelmúltban 4 millió alá süllyedt a munkanélküliek száma, ami nyolc éve a legalacsonyabb szint.

Miközben a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) szerint a világgazdaság rövid távú kilátásai régóta nem voltak ilyen jók, az Egyesült Államokban a júliusi munkaerő-piaci adatok szerint 16 éves mélypontra, 4,3 százalékig csökkent a munkanélküliségi ráta.

Nem mindenki épült még fel a válságból Forrás: AFP/Aris Messinis

Míg az Egyesült Államokban az emelkedő infláció, a gyengülő fogyasztás, valamint a növekvő kereskedelmi protekcionizmust jelent kockázatot a javuló kilátásokra,

a globális talpra állás még mindig igen egyenetlen.

Görögország például továbbra is szenved az adósságállományával, 25 százalékos munkanélküliség mellett. A brazil gazdaság tavaly 3,6 százalékkal zsugorodott, és az ország soha nem látott recesszióval küzd. Ezzel párhuzamosan egyre többen aggódnak a kínai vállalati adósságállományok miatt, de a skandináv országokban is komoly problémát jelentenek a háztartások hitelei.

Mindent összevetve az látszik, hogy bár a szabályozók és a jegybankok igyekeztek beavatkozni, és stabilizálni, illetve élénkíteni a gazdasági környezetet, teljesen még nem hagytuk magunk mögött a válságot. Egyes országokban ugyanis a GDP-növekedés és a munkanélküliségi ráta elfogadható szinteken áll, de a teljes képet nézve az elmúlt néhány év nem számít igazi sikersztorinak.