Döcögősen indult egykor a Ki Mit Tud? az MTV-n

Ki mit tud?, 1972, Mikrolied vokálegyüttes, Herczku Annamária, Selényi Hédi és Várszegi Éva
Vágólapra másolva!
A Ki Mit Tud? a hetvenes években a Magyar Televízió legnézettebb műsora volt, korabeli források szerint 88%-os nézettséggel is ment adása. Hogyan indult ez a tehetségkutató, amelyről minden ötven fölöttinek van emléke?
Vágólapra másolva!

„Ki Mit Tud-ot játszani, természetesen nem az általunk szerkesztett formában, először a MOM Kultúrházban kezdtek. Nem volt ott zsűri, nem voltak kategóriák, nem volt válogatás, de volt valami, ami inspirációt adhatott a Ki Mit Tud? megszületéséhez” – emlékezett Békés József.

Indul a show Forrás: fortepan.hu/Fortepan.Hu
Az 1968-as széria

Békés József forgatókönyve alapján készült az első magyar tévéjáték, a Próbáld meg, Deddy (1959). Több mint száz gyermek- és ifjúsági film dramaturgja, tizenegy alkotás nemzetközi fesztiváldíjat nyert.

1959-től a Magyar Televízióban szerkesztőként, dramaturgként dolgozott, évekig vezette a gyermek és ifjúsági dramaturgia osztályt. Olyan kedvelt tévéműsorokat indított el, mint a Ki mit tud?, a Ki miben tudós, a Riporter kerestetik vagy a Halló fiúk, halló lányok! Munkásságáért 1985-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki.

Műkedvelő fiatalok vasárnapi mókája volt

De vissza a műsorformátumhoz: vasárnap délelőttönként jöttek össze a fiatalok a MOM-ban, ma már nehéz lenne kinyomozni, kinek az ötlete alapján. Kötetlen formában, verssel, dallal, zenedarabokkal szórakoztatták egymást, a pódiumra pedig az lépett fel, akinek kedve és mersze volt. Ha ügyesnek, tehetségesnek bizonyult, maradt még egy-két produkcióra, ha nem annyira, akkor udvarias, lanyha taps mellett levonult.

A korai Hungária

„Kedves délelőttök voltak ezek, hasznosak és kellemesek a fiatalok számára, és az ügy méltó volt arra, hogy a Magyar Televízió is beszámoljon róla. A helyszíni közvetítés terve tehát bekerült az Ifjúsági Osztály programjába. Ez a közvetítés azonban soha nem valósult meg” – idézte fel Békés azokat az időket, 1960 környékét.

Tologatták ide-oda

Előbb az éves tervben volt az MTV-nél, majd a negyedévesbe is bekerült, kitűzték az adás napját, időpontját, nekiláttak az előkészületeknek, de más irányt vettek a dolgok. „Az ötlet így fogalmazódott meg: miért ne csinálnánk meg mi azt a tévékamerák előtt, az egész ország fiatalságának bevonásával, amit a MOM Művelődési házban rendeznek a környék fiataljai számára?

Amatőröket a kamerák elé engedni? Hiszen még a hivatásosak által nyújtott produkciók színvonalával is gyakran elégedetlenkedtek a nézők. Dilettantizmus veszélye, a fiatalok elkapatásának veszélye, és így tovább..." – írta le emlékeit a szerkesztő-dramaturg.

Ki mit tud?, 1972, Mikrolied vokálegyüttes, Herczku Annamária, Selényi Hédi és Várszegi Éva Forrás: Wikipédia

A MOM-beli közvetítés elmaradt, ennek ellenére még két éven át ültek az ötleten a Magyar Televízióban. 1962-ben végül elrajtolt a műsorfolyam, amelyből összesen tíz sorozat ment le.

A versenyzők különböző kategóriákban versengtek egymással,

mint például ének, zene, vers, próza, tánc, később animáció, videoklip, humor, paródia, extrém, egyéb. A tehetségkutatóban olyan közismert, ma már Kossuth-díjas művészek tűntek fel, mint Kovács Kati, Kern András, Koncz Zsuzsa, Sztevanovity Zorán és Gálvölgyi János, valamint a műsorban olyan népszerű együttesek szerezték meg első széles közönség előtti sikereiket, mint a Benkó Dixieland Band, a Metro, a Hungária, a Neoton. De ez már másik történet.

A cikk elkészítéséhez az 1967-es Rádió Televízió Évkönyv visszaemlékezéseit használtuk.