Kinek kell pénzmosási szabályzatot írnia?

Vatikáni bank, pénzmosás, 3000 milliárd euró kamu kötvényben
Vágólapra másolva!
Megjelent a nemzetgazdasági miniszter rendelete azoknak a belső szabályzatoknak a kötelező tartalmi elemeiről, amelyeket a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről szóló törvény alapján kell elkészíteni. A legtöbb cégnek ezzel nincs feladata.
Vágólapra másolva!

Főként a bankokra, pénztárkra, nyugdíjszolgáltatókra, biztosítókra, ügyvédekre, ingatlanos cégekre és kaszinókra vonatozik a szabályozás, amely leegyszerűsítve egy kötelező protokoll kialakítását célozza. Könnyen becsúszhat azonban bármilyen cég a szabályozás alá, ha túl sok készpénzes ügylete van.

A jogszabály szerint ugyanis annak az árukereskedő cégnek is kötelező szabályzatot készítenie, amely megenged 2,5 millió forintot elérő készpénzes kifizetést. Az teljesen mindegy, milyen iparágról van szó, lehet az építőipar, agrárium vagy számítógépalkatrész, a lényeg a készpénzes összeghatár.

Forrás: Origo

A szabályzat leegyszerűsítve azokat a lépéseket kell tartamazza, amelyek alapján a cég megbizonyosodik arról, hogy az ügyletben nincs szó pénzmosásról vagy terrorizmus támogatásáról. Be kell mutatni, hogyan ellenőrzi le partnereit, milyen gyanús jelekre figyel oda.

Azt is rögzíteni kell, hogy ha felmerül a pénzmosás gyanúja, akkor milyen lépéseket tesz a vállalat, milyen hatóságokat értesít és hogyan dokumentálja a pénzmosás tényét, hogyan függeszti fel a gyanús ügyletet. Rögzíteni kell, ki lesz a cégnél a felelős, milyen képzést, támogatást kap a munkájához.

A jogszabály június végén lépett hatályba, a cégeknek legkésőbb szeptember 30-ig kell elkészíteniük a szabályzatot.