A cégek kitömik a befektetők zsebeit

befektetés siker luxus gazdagság hangulat
Vágólapra másolva!
Az egyre összehangoltabb globális gazdasági növekedés a legfőbb ösztönző, melynek eredményeként a vállalatok folyamatosan növelik az osztalékfizetéseket – a befektetők nagy örömére. Az emelkedő trend élére pedig a bankok is kezdenek beállni.
Vágólapra másolva!

Fokozódott a globális osztalékfizetési ütem az év második negyedévében, köszönhetően az egyre szélesebb körben kiterjedő világgazdasági növekedésnek. Ezzel együtt hosszú évek után a bankok is újra elkezdtek lendületesebben osztalékokat fizetni – írja a Financial Times.

A különleges tételektől, a devizahatásoktól, valamint egyéb tényezőktől megtisztított osztalékok 7,2 százalékkal bővültek a júniusban véget ért három hónapban a tavalyi azonos időszakhoz képest. Ez pedig a legerősebb növekedési ütem volt 2015 vége óta.

Támogató környezet

Az izmosodás elsősorban az egyre összehangoltabb világgazdasági növekedésnek tudható be – derül ki a Janus Henderson Global Dividend Index jelentéséből. Tavaly a vállalati eredmények mellett az amerikai elnökválasztás körüli bizonytalanságok azt eredményezték, hogy az általános osztalékfizetés éles zsugorodást mutatott.

Az idei második negyedévben azonban az osztalékok minden régióban egységesen növekedni tudtak.

A világgazdaság jelenleg igen támogató környezetet biztosít a vállalati profittermelés számára, ami pozitív hatással van az osztalékokra is – mondta Alex Crooke, a Janus Henderson szakértője.

A befektetők mellett a szabályozók is örülhetnek az új időszaknak Forrás: 123rf.com

A pénzügyi intézmények ezzel együtt a globális osztaléknövekedés felét adták az idei második negyedévben – derül ki a jelentésből.

A bankok osztalékai éves alapon közel 9 százalékkal, 58,4 milliárd dollárra emelkedtek.

Ennek legfőbb oka, hogy a pénzintézetek folyamatosan normalizálják a nyereségességüket – jelezte Crooke. Ráadásul a bankok egyre stabilabb tőkeszintekkel működnek, ami nemcsak a szabályozók számára kedvező, de a befektetőknek is, mivel így lehetőség nyílik a jelentősebb osztalékfizetésre.

Nem véletlen tehát, hogy a Janus Henderson feljavította a 2017-re vonatkozó osztalékfizetési prognózisát. Miután 50 milliárd dollárral fokozták a januári várakozást, a legfrissebb előrejelzés szerint 1208 milliárdos lehet az idei teljes osztalékfizetés.

Pörögnek a feltörekvők

Az egyes régiók tekintetében az látszik, hogy az Egyesült Államokban 5,9 százalékkal emelkedtek az osztalékok a második negyedévben.

A feltörekvő piacokon ezzel együtt igen látványos, 27,1 százalékos volt a bővülés,

melyet elsősorban a fémbányászatban utazó vállalatok eredményei hajtottak.

Európában a megtisztított osztalékok 5,8 százalékkal nőttek, miközben a társaságok 86 százaléka vagy megemelte, vagy tartotta az osztalékfizetési mértéket. Jelentős kivételnek számított azonban a Commerzbank, amely törölte a kifizetéseket, mivel éppen átszervezésen megy keresztül.

Fejfájást okoznak a devizahatások Nagy-Britanniában Forrás: AFP/Oli Scarff

Nagy-Britanniában szintén a bányacégek állnak a 6,1 százalékos izmosodás mögött – amely szám meghaladta a Janus Henderson várakozásait. A szakértők külön kiemelték a Glencore-t, amely visszaállította az osztalékfizetését. Mindazonáltal

a szigetországban a devizahatástól és más tényezőktől nem tisztított osztalékok 3,5 százalékkal, 32,5 milliárd dollárra csökkentek,

ami nagyrészt a font dollár elleni gyengülésének tudható be.