Új szabályok vonatkoznak a kiküldetésre

Egészségkövet segít, hogy jobban érezd magad a munkahelyeden
business woman
dolgozó nő nők
vállalat
értekezlet
Vágólapra másolva!
Változtak a kiküldetés szabályai, az Európai Unió törvényhozásának megfelelően 2016-ban az új irányelv alapján módosult a Munka törvénykönyve. Az előírások megsértése miatt jelentős bírságot kaphatnak a munkáltatók, hívja fel a figyelmet a Deloitte tanácsadó cég.
Vágólapra másolva!

Az uniós irányelv alapfeltételei közé tartozik a kiküldött munkavállaló védelme, így többek között a minimális bérszint előírása, a maximális munkaidőre vonatkozó rendelkezések betartatása, az éves fizetett szabadság biztosítása, valamint a munkahelyi egészség és biztonság szabályainak alkalmazása.

A szabályok értelmében, a fogadó magyar munkáltatónak biztosítania kell, hogy a külföldi munkavállalókat is megillessék a Munka Törvénykönyvében meghatározott minimumjogok a kiküldetés időszaka alatt, amelyről tájékoztatnia kell a külföldi munkáltatót is.

A magyar foglalkoztatónak meg kell őriznie a bérezésre vonatkozó dokumentumokat és adott esetben bizonyítania kell, hogy a társadalombiztosítási kötelezettségeket befizették. A külföldi küldő vállalatnak ki kell jelölnie a hatóságokkal kapcsolatot tartó személyt és gondoskodnia kell a kiküldött munkavállalók magyarországi regisztrációjáról is.

Egyenlő pályák, egyenlő esélyek Forrás: Thinkstock

A kötelezettségek elmulasztásáért járó szankciók mértéke tagországonként eltérő.

A bírság Romániában 2 ezer euró, Lengyelországban 7 ezer euró, Belgiumban 48 ezer euró, míg Olaszországban már akár 150 ezer eurós összegű is lehet azon munkáltatók esetében, akik nem tesznek eleget a nemzetközi jogszabályokban foglaltaknak.

Az Európai Unió Tanácsa a közeljövőben várhatóan felülvizsgálja és módosítja az érvényben lévő irányelvet, valamint új követelményekkel is kiegészíti. A tervezett módosítások többek között érintik a kiküldött munkavállalók bérszintjét és az alvállalkozói láncban érintettek javadalmazását is.