Mindenki a magyarokról beszélt a világ legnagyobb fesztiválján

Recirquel
Vágólapra másolva!
Legalábbis ezt mondta a világ legnagyobb fesztiváljaként is emlegetett Edinburgh Fringe Fesztivál igazgatósági tagja a magyar Recirquel Újcirkusz Társulat edinburghi szerepléséről. Ehhez még hozzátette, hogy ez volt az egyik legjobb újcirkuszi előadás, amit a Fringe-en látott. 
Vágólapra másolva!

Tíz év után megint volt magyar fellépő az idén 70 éves, nagyjából kétmillió érdeklődőt vonzó Edinburgh Fringe Fesztiválon. A rendezvényre évente több ezer fellépő érkezik a világ minden tájáról. A Recirquelt a tavaly novemberben a montreali CINARS Biennálén bemutatott előadása miatt hívták meg Edinburghbe. A társulat a fesztivál egyik kiemelt helyszínén, a Palais du Varieté sátorban

22-szer léphetett fel főműsoridőben

a Párizs Éjjel című újcirkusz darabjával, amelyet a világhírű magyar származású fotóművész, Brassai képei ihlettek.

A Párizs Éjjel a Fringe-en Forrás: Recirquel Újcirkusz Társulat

A Párizs Éjjel-t már az első napokban is teltházzal futott, a Fringe második hetétől pedig már nem lehetett jegyet kapni rá. A fesztivál legnagyobb kritikai lapja, a The Broadway Baby azt írta, hogy a társulat „felfedezte a kivételes előadások titkát, [...] a művészek elbűvölőek, és a Párizs Éjjel minden jelenete tökéletesen van végrehajtva”. Egy másik lap szerint „a Párizs Éjjel nem egy tipikus cirkuszi műsor, hanem egy kifinomult dorbézolás – a csábítás, az érzékiség, a nevetés és bánat koktélja”.

Sharon Burgess, a Fringe igazgatóságának tagja

rendkívüli és egyedi produkcióként,

az előadó-művészet csúcsteljesítményeként jellemezte a Párizs Éjjel-t, amely szerinte az egiyk legjobb újcirkusz előadás, amit a fesztiválon látott. A produkció szerinte annak köszönhette sikerét, hogy aki látta, rögtön továbbadta, és

A Párizs Éjjel interaktív is Forrás: Recirquel

Vági Bence, a társulat alapító-művészeti vezetője azt mondta, „nagy várakozással tekintettünk a Fringe-re, de ekkora érdeklődésre álmunkban sem gondoltunk volna”. A Párizs Éjjel folyamatos teltházzal ment, és több mint 100 színházigazgató és nemzetközi programszervező irodák képviselői is regisztráltak az előadásaikra. Vági Bence azt mondta, „nagy lehetőség volt számunkra itt bemutatkozni, mert a fesztiválon mindenki ott van, aki a szakmában számít, a világ vezető színházai és produkciós irodái innen toborozzák a fellépőket a következő évekre”.

A Párizs Éjjel-t tavaly másfél hónap alatt több mint 18 ezren látták az előadást a francia fővárosban. A Párizs Éjjel Magyarországon legközelebb szeptember elején lesz látható a Müpa Fesztivál Színházban.