Afrika nagyágyúi már túljutottak a legnehezebb időkön

Afrika naplemente hangulat
Vágólapra másolva!
Afrika két legnagyobb gazdasága a várakozások szerint az idei második negyedévben maga mögött hagyta a legrosszabb időszakot. Dél-Afrika ugyanis valószínűleg kijött a recesszióból, míg Nigéria elkezdett talpra állni az elmúlt 25 év legkeményebb zuhanásából.
Vágólapra másolva!

A kedden nyilvánosságra kerülő adatok valószínűleg azt mutatják majd, hogy Dél-Afrika gazdasága erősödni tudott a júniusig tartó három hónapos időszakban. Ezzel pedig az ország maga mögött hagyhatja az elmúlt évtized második recesszióját – írja a Bloomberg. Emellett a nigériai GDP szintén emelkedést mutathat éves alapon, ami azt jelentené, hogy az ország kijött az elmúlt negyedszázad legrosszabb mélyrepüléséből.

A két ország talpra állása azért jelentős, mert Dél-Afrika és Nigéria együtt adják a kontinens Szaharától délre eső GDP-jének majdnem felét. Amennyiben tehát elindul a felfutásuk, úgy

az egész régió kereskedelme és termelése is felpöröghet.

Az optimista várakozások mögött az áll, hogy Nigéria, a kontinens legnagyobb olajkitermelőjeként, előnyt tud kovácsolni az olajkínálat felpattanásából, míg Dél-Afrika növekedését az erősödő kiskereskedelmi eladások segíthetik.

Sérülékeny felépülés

A talpra állás mindkét ország esetében egy nagyon gyenge referencia időszakhoz képest várható – mondja John Ashbourne, a londoni Capital Economics közgazdásza. Mindazonáltal fontos, hogy

Nigériában és Dél-Afrikában egyaránt érzékelhető valódi növekedés is

– tette hozzá.

Dél-Afrika bővülése az elemzői várakozások szerint 2,3 százalékos lehetett negyedéves alapon. Nigériában az éves alapú növekedés 1,6 százalékos lehetett, miután az ország gazdasága öt egymást követő negyedévben zsugorodott.

Dél-Afrikát az időjárás sem kímélte Forrás: AFP/Rodger Bosch

Nigériában egyébként a devizapiaci nehézségek mellett az olajkitermelés, illetve az olajár csökkenése okozta tavaly a legnagyobb gazdasági problémákat. Mindazonáltal az olajkitermelés felpattanása, az erős mezőgazdasági bővülés, valamint a devizalikviditás javulása egyaránt segítette a GDP-t az idei második negyedévben – jelezte Yvonne Mhango, a Renaissance Capital közgazdásza. A szakértő szerint Nigéria talpra állása és növekedése még mindig sérülékeny.

Kiút a bóvliból

Dél-Afrika gazdasági nehézségei akkor kezdtek el súlyosbodni, amikor Jacob Zuma elnök elbocsátotta a pénzügyminiszterét. Ez ugyanis ahhoz vezetett, hogy áprilisban

a Fitch Ratings bóvli kategóriába minősítette le az ország államadósságát.

Ráadásul a jegybank júliusban megfelezte az idei évre várt növekedési várakozását – 0,5 százalékra vágták vissza a prognózist.

Az első negyedévben csupán a mezőgazdaság, illetve a bányaipar tudott bővülni az országban, ezek viszont várhatóan a második negyedévben is szépen teljesítettek. A mezőgazdasági termelést nagyban segítette, hogy

véget ért az elmúlt évszázad legrosszabb szárazsága,

míg a bányaipar az emelkedő nyersanyagárakból profitálhatott.

Noha az elemzők szerint arról még nem beszélhetünk, hogy Dél-Afrikában beindult egy megújult növekedési ciklus, lassan talán kimondható, hogy a mély recesszió időszakának vége van.