Félelmek mozgatják az amerikai hozamokat

tőzsde, kereskedés, részvény, kereskedő, New York, Dow Jones
A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén.
Vágólapra másolva!
Az amerikai állampapírok március óta nem látott ralit produkáltak, mivel a befektetők egyre jobban aggódnak az Észak-Koreával kapcsolatos kockázatok elfajulása, az Egyesült Államokat sújtó újabb hurrikán, valamint az amerikai kamatok jövője miatt.
Vágólapra másolva!

Noha közép-európai idő szerint szerda reggel némi emelkedést mutatott, a 10 éves amerikai állampapír hozama kedden elérte a 2,06 százalékos szintet – írja a Financial Times.

A biztonságos amerikai állampapír iránti megnövekedett kereslet nagyrészt annak tudható be, hogy a befektetők visszatértek a piacra a nyári pihenést követően, és

kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

Ennek egyik oka, hogy továbbra is sokan félnek az észak-koreai konfliktus eszkalálódásától, de ezzel egy időben az Egyesült Államokat a Harvey hurrikán után most az Irma is fenyegeti. Ráadásul az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyik döntéshozója úgy nyilatkozott, hogy a központi banknak óvatosan kellene bánnia a kamatemeléssel, ameddig az infláció továbbra is alacsony.

A 10 éves lejáratú amerikai államkötvény hozama Forrás: Investing.com

Miközben a befektetők lecsaptak a biztonságos kötvényekre, a részvénypiacon inkább az eladások domináltak. A nagy amerikai részvényindexek egyaránt 1 százalék körüli mínuszokat mutattak kedden – noha a szerdai határidős jegyzések alapján úgy tűnik, az S&P 500 index némi felpattanást produkálhat. Mindazonáltal ismerve a szeptemberi trendeket, és figyelembe véve az Észak-Koreával kapcsolatos kockázatokat,

nem meglepő, hogy a befektetők zsebre tettek némi profitot.

Ezzel párhuzamosan az S&P 500 index pénzügyi részvényei 2,2 százalékkal zsugorodtak, ami a legnagyobb esés volt május közepe óta. A Goldman Sachs és a Bank of America papírjai egyaránt több mint 3 százalékos csökkenést mutattak.

A szektor nehézségeit az adja, hogy a részvényei igen erősen együtt mozognak olyan tényezőkkel, mint a hitelpiac és a kamatszintek – jelezte David Ellison, a Henessy Funds szakértője.

Noha az adósok hitelképessége továbbra is pozitív, a kamatok estek ebben az évben.

Ráadásul a bankok nyereségességét jelentősen meghatározó különbség a 2 és 10 éves állampapírok hozamai között 77 bázispontra csökkent kedden, ami a legalacsonyabb szint több mint egy éve. Mindemellett a befektetők elkezdték visszafogni a várakozásaikat a Fed idei kamatemeléseivel kapcsolatban is.