Az átütemezett hitelek fele ismét késedelmes lett

árfolyamrögzítés, devizahitel, bankfiók, az OTP zalaegerszegi Kisfaludy utcai felújított fiókja
Vágólapra másolva!
Kevesebb mint felére csökkent az első fél évben az átstrukturált hitelek állománya, igaz, ebben szerepet játszottak a szabályozási változások is. Az átütemezett lakossági hitelek többsége ugyanakkor újra késedelmessé válik - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az első fél év végére 845,4 milliárd forintra zsugorodott az átütemezett hitelek állománya a hitelintézeti szektorban: ez az előző negyedévhez képest hét, az 1 évvel korábbihoz viszonyítva pedig 58,5 százalékos csökkenést jelent - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

Abban viszont, hogy az átstrukturált hitelek mennyisége egy év alatt kevesebb mint a felére esett, szerepet játszott egy szabályozói változás is: a múlt év végéig ugyanis még ebben a kategóriában kellett nyilvántartani az átstrukturált kitettségeket a követelés lejártáig.

E körbe tartoztak a gyűjtőszámla-hitelek és a kapcsolódó deviza-, illetve forintosított kölcsönök is, ami jelentősen megnövelte a kimutatott állományt.

A 2017 januárjától hatályos jegybanki rendelet szerint viszont - bizonyos feltételek mellett - a hitelintézeteknek lehetőségük van az átstrukturált minősítés megszüntetésére.

Illusztráció Forrás: MTI/Varga György

Az érintett hitelek körének szűkítésétől függetlenül ugyanakkor mind a vállalati, mind a háztartási szektorban zsugorodik az állomány: utóbbiaknál például csak a második negyedévben, bő 30 milliárddal, 460,5 milliárd forintra esett vissza a kimutatott mennyiség.

Ennek eredőjeként az átütemezett hitelek súlya is fokozatosan csökken a hitelintézetek portfólióján belül: június végére 4,5 százalékra süllyedt a három hónappal korábbi 5,4 százalékról.

Ezzel együtt az is világosan látszik, hogy a tartozások átütemezése változatlanul nem garancia az adós helyzetének megnyugtató rendezésére. Az MNB adatai szerint június végén a teljes átstrukturált hitelállomány mindössze 57,5 százaléka, a háztartások átütemezett hiteleinek pedig mindössze 46 százaléka számított rendben teljesítőnek.