Rekordokat és csalódást is hozhat a szuperüzlet

olaj olajfinomítás Szaúd-Arábia
Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban
Vágólapra másolva!
Amikor a világ legnagyobb olajtársaságának tartott Saudi Aramco jövőre először nyilvánosságra hozza a pénzügyi eredményeit, vagy világrekord eredményekről számol majd be, vagy visszafogja a várakozásokat azzal kapcsolatban, hogy a vállalat valóban 2 ezer milliárd dolláros piaci értékkel bírhat, ha tőzsdére lép.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi befektetői közösség már jó ideje vitázik arról, vajon a Saudi Aramco piaci értéke valóban 2 ezer milliárd dollár körül mozog-e. Ezt a számot a szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Salman dobta be, aki az Aramco tőzsdére lépésével vonna be tőkét, hogy Szaúd-Arábia nagyobb mozgásteret nyerjen az olajtól való pénzügyi függetlenség érdekében.

Ha azt nézzük, hogy az Aramco 266 milliárd hordós olajtartalékkal rendelkezik, és ezt hordónkénti 7-8 dolláros árfolyamon számoljuk a legutóbbi olajpiaci felvásárlások alapján, akkor a szaúdi társaság mögött valóban ott lehet az a 2 ezer milliárd dolláros érték – írja a Business Insider.

Mindazonáltal nem ez az egyetlen tényező, amely meghatározza egy vállalat piaci értékeltségét.

Más szempontok szerint pedig az Aramco értéke már nem ennyire csillagászati.

A probléma az, hogy ezeket az egyéb eredményeket egyszerűen nem ismerjük, és nem is fogjuk megismerni, amíg az Aramco közzé nem teszi nyilvánosan a számait a 2018-ra tervezett kezdeti nyilvános kibocsátás (IPO) előtt.

Jöhet az új világcsúcs?

Néhány dolog azonban látható, ha megnézzük az Aramco versenytársainak globálisan elfogadott mutatóit. A 2 ezer milliárdos értékeltség eléréséhez például nagyjából 130 milliárd dolláros EBITDA (kamat, adózás, értékcsökkenés és amortizáció nélküli eredmény) kellene.

Ha viszont ez az EBITDA reális, akkor

azzal az Aramco világelső lenne, ugyanis egyetlen vállalat sincs, amelynél ez az érték meghaladja a 100 milliárd dollárt.

Összevetésképpen, a világ legnagyobb piaci értékével (több mint 830 milliárd dollár) bíró Apple 2015-ben 82 milliárd dolláros EBITDA-t jelentett.

A Brent típusú olaj árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Ma a legnagyobb tőzsdén jegyzett olajtársaság, az Exxon Mobil 2016-ban 365 milliárd dolláros piaci kapitalizáció mellett 23 milliárd dolláros EBIDTA-ról számolt be. Amikor 2012-ben ez a szám az Exxonnál elérte a 65 milliárdot, akkor az olajár még bőven 100 dollár fölött állt, míg manapság a Brent típusú olaj 54 dollár körül mozog.

Egyes elemzők ezzel együtt arra figyelmeztetnek, félrevezető összehasonlítani az Exxont az Aramcóval.

Az Exxon ugyanis az Aramco olajkitermelésének csupán kevesebb mint felét produkálja, ráadásul a tartalékai az első 10-ben sincsenek benne.

Az összevetés alapját az adja, hogy az Exxon esetében a cég értéke és az EBIDTA közti arányszám 15-szörös, amely kihozná az Aramco nagyjából 2 ezer milliárdos értékeltségét 130 milliárdos EBITDA mellett.

Előnyök és hátrányok

Kissé torzítja azonban a képet, hogy a 15-szörös ráta igen kiugróan magasnak számít a szektorban. Az Exxon olyan versenytársai, mint a Shell, a BP vagy a Total nagyjából 6-szoros rátával forognak. Amennyiben az Aramco is ezen a szinten helyezkedne el, úgy viszont már egy brutálisan magas, 330 milliárdos mag eredményről kellene beszámolnia a 2 ezer milliárdos értékeltséghez.

Nagy eséllyel összejöhet a csillagászati értékeltség Forrás: DreamsTime

Noha egy IPO kapcsán nagyon nehéz előre jelezni, a piac miként értékel egy tőzsdére lépő céget, az elemzők számításai szerint

az Aramcónak minden esélye megvan a magas értékeltségre.

Ha úgy számolunk, hogy az olajár felmegy 70 dollárig, akkor nem elképzelhetetlen, hogy a szaúdi olajcég 250 milliárd dolláros éves bevételt érjen el – mondta Fareed Mohamedi, az amerikai Rapidan Group vezető közgazdásza. A szakértő kiemelte, mivel az Aramco a világ egyik legalacsonyabb működési költségével fut, így akár a 100 milliárd dollár fölötti éves profit sem kizárt.

Van azonban egy másik tényező, amely visszafoghatja az optimizmust. Nevezetesen, hogy az Exxon jelentősen tud profitálni abból, hogy a székhelye az Egyesült Államokban van.

Ezzel szemben a szaúdi székhelyű Aramco egy kockázatokkal teli régióban működik.

Következésképpen lehet, hogy az Aramco egy fantasztikus, modern és csúcsminőségű vállalat, Szaúd-Arábia geopolitikai szempontból egyáltalán nem mondható túlságosan kedvező területnek.