Megállíthatatlanul nő a kártyaforgalom

idős nyugdíjas fizet fizetés kártya bankkártya kávé kávézó
Group of mature friends, sitting outside cafe, senior man handing credit card to waiter
Vágólapra másolva!
A lakossági bankkártyás tranzakciók száma az idén 33 százalékkal nőtt éves szinten, a kártyás forgalom pedig 34 százalékkal, 150 milliárd forint fölé emelkedett a K&H adatai szerint. A pénzintézet szerint a következő időszakban folytatódik a bankkártyás és elektronikus fizetések térnyerése, amely az új elektronikus megoldásoknak is köszönhető.
Vágólapra másolva!

Az idei év első öt hónapjában a K&H lakossági ügyfelei 21,7 millió tranzakciót hajtottak végre, ez a múlt év azonos időszakához képest 33 százalékos növekedést jelent. A kártyás forgalom az említett időszakban meghaladta a 150 milliárd forintot, ez pedig 34 százalékos emelkedést jelent éves szinten.

Tavaly mindöszesen 3980 milliárd forintot ért el a magyarországi kártyás tranzakciók értéke, 532 millió darab kártyás vásárlás megvalósulásával.

Csippantóssal mehet? Forrás: Image Source/Zero Creatives

A készpénzmentes megoldások, ezen belül a bankkártyás és különböző elektronikus fizetési megoldások népszerűsége világszerte és Magyarországon is dinamikusan nő. Az egy bankkártyás vásárlási tranzakcióra jutó átlagos költés 6931 forint volt az idén, ez éves szinten minimális emelkedést jelent, de a 2015-ös szinthez képest 5 százalékos növekedésnek felel meg - mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítés igazgatója.

A K&H előrejelzése szerint a következő években is növekedhet a bankkártyás tranzakciók száma és az azokhoz kötődő forgalom, miközben a készpénzes ügyletek száma várhatóan csökkenni fog. A készpénzmentes bankolás térnyerése miatt a K&H 2017-ig összesen hatmilliárdot költ digitális megoldások fejlesztésére.