Hurrikánok dönthetnek az amerikai gazdaság jövőjéről

Harvey hurrikán
A Harvey hurrikán az űrből
Vágólapra másolva!
Noha az amerikai jegybank a tervek szerint egyszer még kamatot emelne idén, a Harvey és az Irma hurrikánok gazdasági hatásai keresztülhúzhatják a számításokat. Ráadásul a nagybankok az amerikai gazdasági növekedési várakozásokat is visszafogtak az időjárási viszonyok következményei miatt.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokat sújtó hurrikánok gazdasági következményei miatt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed akár feladhatja az idei évre előre jelzett még egy kamatemelését – mondták szakértők a CNBC-nek.

Ahogy a Harvey után az Irma letartolta az USA déli partjait,

a Bank of America Merrill Lynch már 1 százalékponttal vissza is fogta a harmadik negyedévre vonatkozó amerikai növekedési előrejelzését.

A bank most úgy számol, hogy 0,4 százalékos lehet a bővülés. A pesszimizmus mögött jelentős részben az áll, hogy a Harvey hurrikán súlyos csapást mért Texas és Louisiana államra.

Kamatok a viharban

Nem meglepő tehát, hogy egyes elemzők szerint még a jegybanki kamatemelés is elmaradhat. Az Aberdeen Standard Investments elemzője szerint például ez lesz a jelenlegi csapások logikus következménye. Az amerikai központi bank a legutóbbi előrejelzésében

még egy szigorítást vetített előre erre az évre a márciusi és a júniusi kamatemelés után.

A gyenge inflációs adatok azonban számos döntéshozóból laza hangvételt hoztak elő. Ez pedig már önmagában is megágyazott annak, hogy egyes piaci szereplők úgy számoljanak, 2018-ig már nem lesz kamatemelés. Ezt támogatják meg az időjárási viszonyok gazdasági következményei.

A jegybank döntését is befolyásolhatják a hurrikánok hatásai Forrás: AFP/Chip Somodevilla

Ráadásul ez nem puszta spekuláció, tekintve, hogy a New York-i Fed elnöke, William Dudley egy pénteki interjúban hangsúlyozta,

a két hurrikán valóban hatást gyakorolhat a kamatemelési pályára.

Hozzátette azonban, hogy a károk utáni építkezések hosszú távon felpörgethetik a gazdasági aktivitást.

A hurrikánok mellett azonban vannak más egyéb tényezők is, amelyek az idei kamatemelés útjába állhatnak. Az egyik ilyen, hogy sok a bizonytalanság azzal kapcsolatban, ki lesz a jegybank következő elnöke. A történelmi tapasztalatok pedig arra utalnak, hogy ilyen időszakokban a Fed döntéshozói inkább kivárnak, mert senki nem akarja túlságosan átpolitizálni a jelöltek meghallgatásait – mondta Frank Lavin, az Export Now tanácsadó cég vezetője. A Fed jelenlegi elnökének, Janet Yellennek februárban jár le a mandátuma.

Bajban a biztosítók

Miközben a piac próbálja kitalálni, hogy dönt a Fed, az biztosnak látszik, hogy

a hurrikánok súlyos károkat okoznak a biztosítótársaságok nyereségeiben

– mondták a CNBC-nek nyilatkozó szakértők.

A teljes képet nézve valószínűsíthető, hogy nem minden biztosítótársaság tud majd nyereségről jelenteni az év egészére vonatkozóan – figyelmeztetett Elyse Greenspan, a Wells Fargo Securities elemzője. Greenspan várakozása szerint a biztosítási szektor nagyjából 60 milliárd dollárt veszíthet a két hurrikán miatt – ebből 40 milliárdot az Irma, míg 20 milliárdot a Harvey söpörhet el.