Felhúzzák a beruházások a lízingpiacot

kishantos, földbérlők, földbérlet, földszerződés, ökofarm, greenpeace, traktor, szántás
Kishantos, 2014. április 12. Munkagép a Fejér megyei Kishantoson 2014. április 12-én, miután az állami földpályázaton nyertes új bérlők elkezdték beszántani a korábbi - földpályázatokon vesztes - bérlő, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. által ősszel és tavasszal elvetett növényeket. MTI Fotó: Koppan Viktor
Vágólapra másolva!
A vállalkozások egyre nagyobb része lízingkonstrukció segítségével szerzi be a gépeit. A lízingpiacon belül a gépfinanszírozás 31 százalékkal nőtt az idei második negyedévben és a Magyar Lízingszövetség további növekedésre számít.
Vágólapra másolva!

A második negyedévben éves szinten 27 százalékkal nőttek a beruházások, a bővülésben nagy szerepet játszott, hogy a vállalkozások beruházási kedve is számottevően javult - derül ki a Magyar Lízingszövetség hivatalos statisztikákat feldolgozó közleményéből. A legalább 50 alkalmazottat foglalkoztató cégeknél 29 százalékkal nőttek a beruházások, ez adta a teljes beruházási volumen 60 százalékát.

- mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Illusztráció Forrás: MTI/Koppan Viktor

A második negyedév végén a magyar lízingpiacon a finanszírozott összeg 279,4 milliárd forintra rúgott, ez 19 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A teljes lízingpiacon belül jó eredményeket produkáltak a beruházásoknál főszerepet játszó gépek és berendezések. A gépek és berendezések esetében a finanszírozott összeg az idei második negyedév végén 31 milliárd forintot tett ki, ami 31 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten.

Szintén jelentősen bővült a mezőgazdasági és az építőipari gépekbe áramló finanszírozás is. Ilyen nagyságrendű kihelyezésre a 2008 óta nem volt példa.

A teljes állomány (tőkekintlévőség) is emelkedett, közelítve a válság előtti szintet, bár közben volt olyan időszak, amikor ennek alig haladta meg a felét.

A Magyar Lízingszövetség szerint a beruházások az év második felében és várhatóan jövőre is növekedni fognak.