Sokan elfelejtik visszakérni az áfát

szálloda forgalom, Ibis Hotel, Franciaország
A photo taken on May 27, 2016 shows an exterior view of the Ibis Paris Gare de Lyon Ledru-Rollin (AccorHotels group) in Paris. / AFP PHOTO / MATTHIEU ALEXANDRE
Vágólapra másolva!
Sok cég még mindig ritkán igényli vissza más tagállamban keletkezett költségei után az áfát, pedig erre viszonylag egyszerű módszerek vannak. Az adóhatósághoz kell csak egy kérelmet benyújtani - mutat rá a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.
Vágólapra másolva!

Az alkalmazottak egy-egy külföldi utazás, vagy kiküldetés során költenek: az üzemanyg, szállásdíj, éttermi számla, konferencia díjak az adott állam áfakulcsát tartalmazzák, hiszen az EU ÁFA-direktíva alapján a vendéglátás teljesítési helye az, ahol azt a szolgáltatást ténylegesen nyújtják, szállás esetén ahol az ingatlan van, gépkocsi rövid távú bérlése esetén pedig ahol azt ténylegesen a bérlő birtokába adják.

A hazai cégek gyakran a számla bruttó összegét könyvelik el költségként és nem foglalkoznak annak ÁFA-tartalmával. Egyrészt nem ismerik azt a lehetőséget, hogy ez bizonyos feltételekkel visszaigényelhető, másrészt túl bonyolultnak és drágának vélik a visszaigénylési folyamatot – mondta el Földes Balázs, a Crowe FST szenior menedzsere.

Ezzel szemben a feladat mindössze annyi, hogy kérni kell az áfát.

A cég díjmentesen, a magyar adóhatósághoz, elektronikusan benyújtott kérelmében igényelheti vissza ezt az áfát, a többit a NAV és a külföldi adóhatóság elintézi, vagyis a NAV megkeresi a külföldi adóhatóságot, továbbítja az igénylést, a külföldi adóhatóság azt megvizsgálja, esetleg új információt kér, és végül a visszajáró pénzt kiutalja a magyar cégnek.

Áfa nélkül is lehet Forrás: AFP/Matthieu Alexandre

A 2016. évi számlák esetén legkésőbb 2017. szeptember 30-ig lehet ezt a kérelmet benyújtani, a nyomtatványt pedig országonként kell kitölteni, az adott országból származó számlák alapján. Fontos, hogy a vállalkozások tisztában legyenek azzal, hogy a szeptember 30-i határidő jogvesztő határidő, vagyis ezt követően már nincs lehetőség visszaigénylésre - figyelmeztetett a szakember.

A visszatérítés az Európai Unió országaiból és néhány más európai országból lehetséges, éves kérelem esetén a minimum összeg 50 euró, vagy annak megfelelő összeg.


A tagállamok többségénél meghatalmazott is eljárhat, tehát a belföldi cég megbízhat egy tanácsadó céget, hogy eljárjon helyette. Ez esetben a meghatalmazott nyújtja be a kérelmet a szükséges nyilatkozatokkal, mellékletekkel, válaszol a kinti adóhatóság esetleges további kérdéseire. Előfordulhat, hogy bizonyos összeg felett a számlákat csatolni kell a beadványhoz, illetve a visszaigénylésnél is az adott ország szabályai érvényesítendők.