Egyre nő a buborékpánik a Wall Streeten

lufi buborék tőzsde
People wearing plastic made bubble balls, enjoy a five-on-five game of bubble-soccer in Medellin, Antioquia department, Colombia on October 10, 2015. The bubble-soccer is already played in over 20 countries and has professional leagues around the world. AFP PHOTO/RAUL ARBOLEDA
Vágólapra másolva!
Miközben az amerikai Dow Jones index immáron 42 alkalommal ért el új rekordot 2017-ben, a Wall Street cégeinek pénzügyi vezetői egyre jobban félnek a veszélyes buboréktól.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb dilemmát jelent, hogy a jelenlegi rekord szinteken a cégek hogyan kezeljék a befektetéseiket. A Deloitte által megkérdezett amerikai pénzügyi vezetők 80 százaléka szerint ugyanis az amerikai részvénypiac ma túlértékelt. Ennél magasabb arányban pedig soha nem nyilatkoztak még így a válaszadók, mióta a Deloitte nyolc éve először elkészítette a felmérést – írja a MarketWatch.

Az aggodalmak elsődleges oka az, hogy

a legnagyobb amerikai részvényindexek friss rekordjai mellett az értékeltségek kezdenek elviselhetetlenül magasak lenni.

A Dow Jones egyébként idén 42 alkalommal, az S&P 500 index 37 alkalommal, míg a Nasdaq 49 alkalommal ért el új csúcsot ebben az évben.

Az S&P 500 index teljesítményének alakulása Forrás: Investing.com

Ráadásul a túlértékeltség egyáltalán nem újdonság. A StarCapital Research felmérése még júliusban mutatta ki, hogy az amerikai a világ legkevésbé megfizethető részvénypiaca.

Mindazonáltal a széles körben megfogalmazott félelmek még egyáltalán nem jelentik azt, hogy az USA részvénypiaca a közeljövőben jelentősebb esésnek indulna – Warren Buffett is erre utalt nemrégiben.

Ezzel együtt viszont fontos kérdés, hogy milyen hozamokra számíthatnak még a befektetők, amennyiben a részvényárfolyamok tovább kúsznak felfelé, a volatilitás pedig továbbra is történelmi mélypontokon marad.

A Deloitte felmérése is azt mutatja, hogy

széles körben csökken a piaci optimizmus a Wall Streeten

– mondja a MarketWatch elemzője. A piaci és a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos nettó optimizmus a harmadik negyedévre 29 százalékra csökkent a második negyedévben mért 44 százalékról.

Ezzel párhuzamosan Warren Buffett mellett vannak még olyanok, akik szerint folytatódni fog a részvénypiacok felfutása. A magyar származású amerikai befektető, Birinyi László úgy számol, hogy miután az S&P 500 index szeptemberre elérte a 2500 pontos szintet, van még mozgástere fölfelé, mielőtt az év véget ér.