Mit ne írjunk bele a munkaszerződésbe?

Különösen veszélyes egy stresszes munkahely dr. life
Vágólapra másolva!
A munkaszerződésnek vannak kötelező és ajánlott részei, nem kell azonban mindent beleírni. Azért sem, mert felesleges, de azért sem, mert ez akár kellemetlen következményekkel is járhat a munkaadóra nézve - foglalta össze az adozona.hu.
Vágólapra másolva!

A Munka Törvénykönyve szabályozza, mely elemeknek kell mindenképpen benne lennie a munkaszerződésben. Ilyen az alapbér és a munkakör. Ezeket a hiányosságokat később nem lehet pótolni, sem bizonyítani.

Erősen ajánlott beleírni a munkaszerződésbe, hogy az határozott, vagy határozatlan idejű - ha erre nincs utalás, automatikusan határozatlan idejű lesz a munkaviszony. Azt sem szabad kihagyni, hol lesz a munkavégzés helye. Ha ez kimarad, automatikusan az lesz a munkavézgés helye, ahol azt a munkavállaló szokása szerint csinálja. Nem árt a munkaidőt sem feltüntetni. Ha ez nincs kikötve, akkor az automatikusan nyolcórás munkaviszonyt jelent.

Vagyis különösen a főszabálytól való eltérést kell belefoglalni a munkaszerződésbe, legyen szó akár hatórás munkaviszonyról, akár a nyolcórástól eltérő műszakokról. A speciális munkarendről mindenképpen külön említést kell tenni.

Jaj, ezt kár volt beleírni Forrás: Thinkstock

Nem árt rendelkezni a szerződésben a próbaidőről és a felmondási időről. Ezek elmaradhatnak, de vita esetén szerencsésebb, ha rögzítve van a szabály. A próbaidő nem lehet lehet három hónapnál hosszabb, de rövidebb lehet, illetve három hónapon belül meghosszabbítható. A felmondási idő 30 nap, de a munkahelyen töltött idővel ez hosszabbodik. Bár a törvény szerint 90 napos felmondás a plafon, a felek ettől hosszabb, de legfeljebb hathónapos időben is megállapodhathatnak.

Szintén érdemes rendelkezni a munkavállaló felelősségéről, az általa okozott esetleges kár rendezéséről. Ezt az adott munkakör határozza meg, más kárt tud okozni egy informatikus, mint egy targoncakezelő.

Felesleges, sőt hiba a munkarendet beleírni a munkaszerződésbe. Ezt ugyanis a munkaadó határozza meg és dönti el. Ám ha ezt beleírja a munkaszerződésbe, akkor ez közös megegyezés tárgya lesz, ami által a munkaadó saját jogosítványait csorbítja. Arról nem beszéle, hogy ha időközben változtatni szeretne a beosztáson, azt csak közös megegyéssel teheti meg.

A munkaszerződésben foglaltakat ugyanis csak közösen lehet módosítani, és ha a munkavállalónak nem áll érdekében a változtatás, egyszerűen nem akarja majd aláírni azt, vagy külön feltételhez köti.