Elkényeztetheti a brexit a londoni bankárokat

brexit Horizontal
Demonstrators fly an EU and a Union flag during a rally following an anti Brexit, pro-European Union (EU) march in London on March 25, 2017, ahead of the British government's planned triggering of Article 50 next week. Tens of thousands of pro-EU protesters took to London's streets Saturday, in defiance of the terror threat, to mark the bloc's 60th anniversary just days before Brexit begins. Britain will launch the process of leaving the European Union on March 29, setting a historic and uncharted course to become the first country to withdraw from the bloc by March 2019. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
Miközben a bankok százas – ha nem ezres – nagyságrendben költöztethetnek el dolgozókat Nagy-Britanniából a brexit miatt, most úgy tűnik, a költségek elérhetik a cégenkénti 500 millió dollárt is.
Vágólapra másolva!

A költözési költségek növekedése mögött részben az áll, hogy a londoniak a korábban vártnál sokkal kevésbé szeretnék elhagyni a brit fővárost. Ezzel pedig az ügyet ismerők szerint az előzőleg becsülteknél kevesebb bankár települhet át Dublinba, Párizsba vagy Frankfurtba – írja a Bloomberg.

Ma már nem kérdés, hogy a költségek magasabbak lesznek annál, mint amire a bankok előzőleg számítottak – mondta Jon Terry, a PricewaterhouseCoopers szakértője. Ennek oka, hogy

nincs elég jól képzett munkaerő a helyi uniós piacokon,

vagyis a bankoknak nagyobb számban kell támaszkodniuk a máshonnan hozott drágább munkaerőre, ha teljesíteni akarják a céljaikat. A probléma viszont az, hogy sokan nem akarnak költözni – tette hozzá az elemző.

Költözés és csomagok

Mindebből az következhet, hogy a bankoknak olyan vonzó csomagokat kell ajánlaniuk a londoni bankároknak, melyek

magukban foglalják például a lakhatás vagy a magániskolák költségeinek átvállalását is.

Ez Terry szerint azt jelentheti, hogy ha egy bankár például 1 millió fontot keresett Londonban, akkor a foglalkoztatásának összköltsége Párizsban vagy Frankfurtban elérheti az 1,5 millió fontot is a költözés után.

London sokaknak nemcsak munkahely, de otthon is Forrás: AFP/Oli Scarff

Noha eddig kevés olyan bank volt, amely nyilvánosan közölte a brexitre vonatkozó költségterveit, az HSBC Holdings még júliusban jelezte, nagyjából 300 millió dollárjába fog kerülni, hogy ezer főt telepítsen át Párizsba.

Ezzel együtt nem csupán a brexit okoz fejfájást az Európában működő bankoknak. A szektornak ugyanis a becslések szerint nagyjából 2,5 milliárd euróba fog kerülni, hogy eleget tegyen azoknak az elvárásoknak, melyeket az jövőre életbe lépő új uniós pénzügyi reformok megkövetelnek.

Otthon és munkahely

A nagy költözési verseny azonban továbbra is folyik, és egyelőre úgy tűnik, Frankfurt lesz a brexit legnagyobb nyertese. Mára ugyanis több mint 10 világsztár pénzintézet jelezte, Frankfurtot választja új uniós székhelynek. Ennek következtében mintegy 10 ezer új munkahely keletkezhet a városban a következő években. A legnagyobb Frankfurtba költöző cégek között olyanok vannak, mint a Citigroup, a Morgan Stanley vagy a Nomura Holdings.

Mindazonáltal megzavarhatja a folyamatot az emberi tényező, nevezetesen, hogy sok dolgozó vonakodik elköltözni Londonból. Sokan ugyanis évtizedek óta élnek a brit fővárosban, ott építették föl szakmai karrierjüket, ott nőttek fel vagy járnak iskolába a gyerekeik,

vagyis London nem csupán a munkahelyük, de az otthonuk is.

A város vonzerejét támasztja alá egyébként az is, hogy egy nemrég készített felmérés szerint továbbra is London a világ vezető pénzügyi központja.