Európát hamarosan eláraszthatja a cukor

Ettől leszünk ráncosak
cukor csésze
Vágólapra másolva!
Érezhetően megemelkedhetnek az európai cukorkészletek, ahogy kifut a nyersanyagra vonatkozó kvóta a kontinensen. A globális pici többlet pedig ezzel együtt további nyomást helyezhet a cukor árára.
Vágólapra másolva!

Ahogy az egy évtizede tartó kvóták a hétvégén lejártak, az Európai Unió cukorgyárai elkezdhetnek annyit termelni és exportálni, amennyit csak akarnak. Nem véletlen, hogy az olyan vállalatok, mint a francia Tereos vagy a német Suedzucker folyamatosan pörgetik föl a működésüket, hogy felkészüljenek a változásra, amely fokozhatja a globális túlkínálatot – írja a Bloomberg.

Az európai cukorkvóták kifutása ezzel párhuzamosan a globális cukorkereskedelemben is komoly változásokat hozhatnak. Ahogy ugyanis az EU termelése várhatóan megnő, sokkal kevesebb importra lesz szükség az olyan területekről, mint Afrika vagy a Karib-térség.

Fokozódó nyomás

Noha a szektor már évek óta készül a változásra, mégis további nyomás kerülhet a cukor árfolyamára,

amely már így is 28 százalékot esett 2017-ben.

Ez pedig a Bloomberg által követett 22 nyersanyag közül a legrosszabb teljesítmény volt. Az EU-ban egyébként a cukorrépa-betakarítás már teljes fordulatszámon pörög, a felmérések pedig arra utalnak, hogy az átlagosnál magasabb hozamok várhatók Franciaországban és Németországban, melyek a régió legfőbb termelőinek számítanak.

Fokozódhat az eddigi árcsökkenés a cukor piacán Forrás: Pinterest

Az EU belső piacán történő eladásokra vonatkozó korlátozások leomlása segítheti a régiót abban, hogy

majdnem 50 százalékkal, 2,2 millió tonnára növelje az exportot ebben a szezonban

– mondják az amerikai Mezőgazdasági Minisztériumban. Más elemzések azonban még ennél is nagyobb emelkedésre számítnak. A FranceAgriMer becslése szerint csak a francia export háromszorosára bővülhet a kvóta alatti szintekhez képest, és meghaladhatja az 1 millió tonnát.

Fogyasztói öröm

Miközben az Európai Unió a globális cukortermelés nagyjából 10 százalékáért felelt az elmúlt szezonban, az EU cukorárai éveken keresztül prémiummal forogtak a világpiaci árakhoz képest.

Ezek az árfolyamok viszont most egy vonalba kerülhetnek a globális árakkal.

Az Európai Bizottság számai szerint az átlagos uniós árak nagyjából 500 euró (591 dollár) körül mozognak tonnánként, miközben a londoni tőzsdén a fehér cukor határidős árfolyama tonnánként nagyjából 361 dollár.

Mindemellett a kvóták megszüntetésével a fogyasztók is igen jól járhatnak – mondják az Investec Bank elemzői. A cég nyersanyagpiaci vezetője szerint nem csupán az élelmiszerpiacon lesz érzékelhető a hatás, de olyan területeken is, mint a gyógyszeripar vagy a feldolgozóipar egyes ágazatai, ahol használnak cukrot. Végső soron azonban minden költségcsökkenést eljuthat a fogyasztókhoz.