3D-jelnyelvvel tör a piacra egy debreceni cég

jelel, jeltolmács, kéz, jelnyelv
Miskolc, 2011. február 27. Szabó Ildikó jelnyelvi tolmács jelel Jean Poiret: Őrült nők ketrece című komédiájának előadásán, 2011. február 26-án este, a Miskolci Nemzeti Színház kamaraszínházában. A vidéki színházak közül az elsők között csatlakozott a miskolci teátrum a 90 decibel Projekthez, amelynek fő célja, hogy a siketek és nagyothallók is egyenlő módon részesüljenek a színházi kultúrából, az előadásokon ezen nézők is élvezhessék a bemutatásra kerülő darabokat. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
A debreceni székhelyű, globális stratégiát vállaló SignAll Technologies, az első automatizált jelnyelv-fordító alkalmazás fejlesztőjeként lehetőséget kapott, hogy bekerüljön a Social Stock Exchange-re, mely a társadalmi küldetésű cégek, az úgynevezett impact vállalkozások tőzsdéje.
Vágólapra másolva!

A vállalat jelenleg a teljes transzparencia kialakításán dolgozik, amely a későbbi nyilvános kibocsátás elengedhetetlen feltétele lesz. A SignAll Technologies a világ kétszáz jelnyelve közül elsőként az amerikai jelnyelv, az ASL (American Sign Language) fordításán dolgozik, amelynek felismerési és fordítási technológiájáért a vállalat már elnyerte a Nyelvi Technológiaipar elismerését 2015-ben.

A készülő rendszer a jelbeszédet 3D kamerák képeinek segítségével fordítja valós időben szöveggé, a halló által elmondottakat pedig egy alkalmazott avatár jeleli el a siket számára.

– mondja Robotka Zsolt, a cég alapítója és vezetője. A cég az amerikai Gallaudet Egyetemmel dolgozik együtt a technológia bevezetésén az USA-ban.

Szabó Ildikó jelnyelvi tolmács jelel Forrás: MTI/Vajda János

A Social Stock Exchange tematizált tőzsdeként csak a környezeti vagy társadalmi problémák megoldásán dolgozó vállalatokat engedi be saját kereskedési rendszerébe, ezáltal lehetővé téve számukra a tőkeszerzést illetve a későbbi értéktőzsdére lépést. Jelenlétünk a Social Stock Exchangen kiváló lehetőség számunkra.

Azt reméljük, hogy ez a mérföldkő elősegíti majd a további tőkebevonást, és egyszer nyilvános társaságként is működhetünk majd – tette hozzá a cégvezető.

A SignAll fejlesztésével Magyarországon legközelebb idén novemberben lehet találkozni a Siketek Világszövetségének konferenciáján, ahol a megoldás a közönség számára is megtekinthető lesz.