Már csak a mikrocégek pesszimisták

kkv digitális microsoft felhő
Egyre nagyobb érték a rugalmasság
Vágólapra másolva!
A cégek várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index kisebb növekedést követően újra a pozitív tartományba került, jelenleg 2 ponton áll. A javulás hátterében az áll, hogy erősödött a kkv-k létszámbővítési szándéka és a közterhekkel kapcsolatban is derűlátóbbak lettek.
Vágólapra másolva!

A pénzügyeket tekintve enyhén növekvő árbevétellel, de alacsonyabb profittal terveznek a következő egy évben. A bizalom a mikrovállalkozások kivételével mérettől és ágazattól függetlenül a pozitív tartományban van.

Az utóbbi három évben kisebb-nagyobb visszaesésekkel ugyan, de fokozatosan javulnak a cégek várakozásai

– mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. A középvállalkozások várakozásai javultak leginkább – 4,5 pontról 25 pontra –, ezzel ők a legoptimistábbak jelenleg. A kisvállalkozások bizalma ennél jóval szerényebb mértékben, 2 pontról 4 pontra javult, miközben a mikrovállalkozások hangulata a negatív sávban tartózkódik, bár az ő esetükben is javulás tapasztalható, hiszen az -6 pontról -3 pontra emelkedett.

Minden adott, csak ember kell Forrás: Microsoft

Az ágazatok közül – szokás szerint – az agrárcégek hangulata a legjobb (17 pont), őket az ipari és a kereskedelmi vállalkozások követik (6 és 2 pont), miközben a szolgáltató szektor jelenleg semleges állásponton van (0 pont).

Az index javulásának egyik oka, hogy erősödött a foglalkoztatási szándék. Megduplázódott a több mint 4 fős létszámbővítésben gondolkodók aránya (9 százalékra), összességében pedig a cégek több mint harmada tervez új munkaerőt felvenni.

A vállalkozások pénzügyeiket tekintve felemás eredményre számítanak: A kkv-k árbevétel-várakozásai tovább emelkedtek, és jelenleg 8,6 százalékos bevétel növekedéssel terveznek a következő egy évben, profitvárakozásuk azonban jelentősen, 5,1 százalékról 4,5százalékra mérséklődött az előző negyedévhez képest – emelte ki Kovács.