Hétezer forinttal lesz magasabb a nettó minimálbér

global business growth working man figurine businessman finance person investment looking stock market béremelés fizetés fzetések building top leadership leader concepts economy toy stack money coins success communication currency development gree
32507089 - working men creating global business growth
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlésnek benyújtott adótörvények szerint jövőre 2,5 százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó, amely így 19,5 százalék lesz. A minimálbért ezzel együtt 127,5 ezer forintról 138 ezerre emelnék - ezt a munkaadói és munkavállalói szervezetekkel együtt határozta meg a kormány.
Vágólapra másolva!

Ez azt jelenti jövőre, hogy a munkaadónak egy ember után kevesebb, mint tízezer forintjába fog kerülni havonta a béremelés a minimálbér után. A garantált bérminimum esetében már majdnem 20 ezer forint lesz a különbség. A nettó béreken csak az emelés látszik majd meg, hiszen az egyéni járulékok jövőre sem csökkennek.

A minimálbér után majd hétezer forinttal, a garantált bérminimum után 13 ezer forinttal lesz több a nettó.

A munkabérre rakódó terhek pedig az alábbiak szerint alakulnak: a munkaadó 19,5 százalék szociális hozzájárulási adót is fizet. A munkavállaló pedig 15 százalék szja-t és 18,5 százalék egyéni járulékot, ami összesen 33,5 százalék. Vagyis a szociális hozzájárulási adó jelentős csökkentése azzal is járt - 27 százalékról mérséklődik több év alatt -, hogy 2018-ban a munkavállalókat már jóval nagyobb adófizetés terheli, mint a munkaadót.

A béremelés ugyanakkor reálisan csak úgy kivitelezhető, hogy ezzel párhuzamosan a munkaadókat terhelő fizetnivaló csökken. A munkavállalók adóinak csökkentése a korábbi években az szja visszavágásával indult el - s állt meg ideiglenesen.

Nő, mert csökken Forrás: 123rf

A 2018-ra tervezett 2,5 százalékos járulékcsökkentés államháztartási hatását egy 4,6 százalékos átlagbér-emelkedés képes kompenzálni - derül ki az RSM blogbejegyzéséből.

Az államháztartási adatok és az idei átlagbéradatok alapján láthatóan beigazolódott, hogy a 2017. évi jelentősebb ötzázalékos járulékcsökkentés miatt kieső adóbevételeket a megnövekedett bértömeghez kapcsolódó befizetések kompenzálni tudják.

Az államkassza bevételei 8,8 százalék feletti bérnövekménynél már pozitív szaldót mutattak, miközben ennél nagyobb bérnövekedés valósult meg a gazdaságban. Ez azt jelenti, hogy ha jövőre is dinamikusan nőnek a bérek, akkor az államháztartás nem fogja megérezni a járulékcsökkentést.