Rontja a versenyképességet a bérek magas adóterhelése

könyvelő , könyvelés
Vágólapra másolva!
Hazánkban a harmadik legmagasabb, 48,2 százalékos, a bérek adóterhelése az OECD államok között és ez rontja a gazdasági versenyképességet. Emiatt örülni kell minden olyan lépésnek ami a probléma megoldására irányul. A most bejelentett hozzájárulási adó csökkentés viszont önmagában nem elegendő a versenyképesség növeléséhez Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint
Vágólapra másolva!

A tervezethez képest 0,5 százalékkal nagyobb arányban csökkentik a szociális hozzájárulási adót, de kérdéses, hogy ez mennyire hatékonyan járul hozzá a cél eléréséhez. Az Adótanácsadók Egyesülete tavaly szeptemberben már elemezte az adócsökkentés várható hatásait. Akkor is kiemelték, hogy a foglalkoztatók jelentős része az egy lépésben végrehajtott csökkentést tudtak volna pozitívan reagálni.

A nagyobb cégek a megtakarításokból technikai beruházásokat hajthatnak véghez, vagy az ott dolgozok bérét emelhették volna, de az sem kizárt, hogy új munkahelyeket teremthettek volna.

Illusztráció Fotó: Hirling Bálint [origo]

Az Adótanácsadók Egyesülete szerint a fejlesztés és a munkahelyteremtés a termelés növekedéséhez vezetett volna, a béremelés pedig a jó munkaerő megtartását segítette volna elő.

Már tavaly szeptemberben hangsúlyozták, hogy a megoldás lényege éppen az lett volna, hogy a vállalkozások maguk dönthettek volna a számukra legjobb megoldásról. Ugyanakkor a szervezet már akkor sem tartotta valószínűnek, hogy a mikrovállalkozásokra akár a nagy, egy lépésben végrehajtott csökkentésnek számottevő hatása lenne.

Mivel a megtakarítás náluk nem lett volna elég a beruházások megvalósítására, leginkább a tulajdonosok bérének növekedéséhez és tisztulásához vezet az adócsökkentés.

Illusztráció Forrás: 123RF

A többlépcsős és kisebb adócsökkentés miatt kétséges, hogy a 2016-os adócsökkentés (27 százalékról, 22 százalékra) növelte-e a vállalkozások versenyképességét, illetve elősegítette-e az új munkahelyek teremtését. A szervezet ráadásul nem nem számolt azzal, hogy a minimálbér emelésével kombinált adócsökkentés valójában azonnal növeli a vállalkozások költségeit, míg az adócsökkentés hatására beinduló jótékony folyamatokat elodázza. Vagyis a költségek még az előtt megjelennek, mielőtt a cégek megtermelték volna a magasabb bérek és adóterheik fedezetét.

Idén már világossá vált, hogy az adócsökkentés több lépcsőben valósul meg.

Kisebb mértékű les és ideálisan, kötelező béremeléssel párosul. Ezek az elemek késleltetik a versenyképesség elérésének időpontját.

Ezért az egyesület hangsúlyozza, hogy az adócsökkentés önmagában nem elég: jó lenne mielőbb látni, hogy melyek lesznek azok a kiemelt területek, amelyektől a várt gazdasági növekedést remélik a jogalkotók.